Zelenski: Nu sunt sigur dacă Putin este în viață și cine ia deciziile. Nu înțeleg cu cine să vorbesc

DE Daniel Toșa | Actualizat: 19.01.2023 - 12:32
Zelenski: Nu sunt sigur dacă Putin este în viață și cine ia deciziile. Nu înțeleg cu cine să vorbesc - FOTO: Profimedia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat că nu a înțeles pe deplin cine ia acum deciziile la Kremlin și dacă președintele rus Vladimir Putin mai este în viață. Totodată el a reafirmat că va face tot posibilul pentru a recuceri Crimeea.

SHARE

Liderul ucrainean s-a referit la recentele apariții televizate ale lui Putin, care, potrivit experților, au fost înregistrate separat de fundalul care a fost suprapus ulterior pe video.

„Nu înțeleg cu cine și despre ce să vorbesc. Nu sunt sigur că președintele Rusiei, care apare uneori – oamenii de televiziune vor înțelege – pe „chroma key”, nu prea înțeleg ce este. Nu înțeleg pe deplin că este în viață. Nu știu cine ia deciziile, ce cerc de oameni. Când spunem „discuții de pace”, nu prea înțeleg cu cine. Rusia trebuie să găsească pe cineva și apoi să ofere ceva”, a declarat Zelenski.

"Dar există încă o oportunitate pentru Rusia de a părăsi acest teritoriu, și nu numai acesta. Nimeni nu spune că relațiile pot fi restabilite, dar poate salva viețile oamenilor lor", a mai spus el.

Citește și: Putin și Gherasimov pregătesc un blitzkrieg în Ucraina cu 700.000 de soldați, la primăvară

"Decalajul dintre țările noastre este enorm. Nu este artificial. A fost săpat de (președintele rus Vladimir) Putin. El stă cu această lopată și va rămâne cu această lopată în istorie", a spus Zelenski. 

„Nu există nicio șansă de negociere a păcii”

Întrebat despre posibilitatea unor negocieri de pace, Zelenski a spus: "Nu există nicio șansă de negociere a păcii: "Negocierile de pace nu înseamnă pace. Părțile trebuie să realizeze acest lucru. În ultimii trei ani de când a devenit președinte am făcut tot ce am putut pentru a ne elibera pământul prin diplomație", a spus el.

Citește și: EXCLUSIV Câți migranți ce „amenințau Austria” au fost prinși în 2022 la granița României cu Ungaria

"Cineva nu a vrut, nu a avut timp, nu a crezut, a pus condiții. Au fost mulți astfel de oameni, iar centrul tuturor acestor lucruri a fost la Moscova", a adăugat el. 

Zelenski afirmă că Ucraina va revendica Crimeea

Ucraina va revendica Crimeea, deoarece este „pământul nostru”, a declarat joi președintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul sesiunii „Ukraine Breakfast” de la Davos.

"Nu este o intenție, este pământul nostru. Crimeea este marea noastră și munții noștri. Dați-ne armele voastre și vom recâștiga ceea ce este al nostru", a spus Zelenski când a fost întrebat de către panel dacă intenționează să recucerească Crimeea.  

"Dar există încă o oportunitate pentru Rusia de a părăsi acest teritoriu, și nu numai acesta. Nimeni nu spune că relațiile pot fi restabilite, dar poate salva viețile oamenilor lor", a mai spus el, potrivit CNN.

Aceasta nu este prima dată când Zelenski a jurat să răstoarne anexarea Crimeei de către Moscova în 2014, de când a început invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, anul trecut.

Vorbind în august anul trecut, el a subliniat că, pentru ucraineni, Crimeea nu este "doar un teritoriu oarecare" sau chiar o "figură în jocul geopolitic". "Pentru Ucraina, Crimeea este o parte a poporului nostru, a societății noastre, o comunitate de oameni cărora le garantăm libertatea", a spus el la acea vreme. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te