Zelenski, la G20: Acum este momentul în care războiul distructiv al Rusiei trebuie şi poate fi oprit

DE Daniel Toșa | 15.11.2022 - 10:05
Zelenski, la G20: Acum este momentul în care războiul distructiv al Rusiei trebuie şi poate fi oprit - FOTO: Profimedia

În discursul său adresat participanților la G20, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut apel la comunitatea internațională să facă tot posibilul pentru a opri războiul. El a prezentat propunerile Ucrainei pentru realizarea păcii cu Rusia, care includ 10 puncte.

SHARE

"Pentru a ne elibera întreaga țară de rasiști, va trebui să luptăm o perioadă de timp... Pentru a lupta! Dar dacă victoria va fi tot a noastră, și suntem siguri de ea, atunci nu merită să încercăm să punem în aplicare formula noastră de pace pentru a salva mii de vieți și pentru a salva lumea de noi destabilizări?

De aceea, doresc să prezint viziunea noastră asupra căii către pace - cum să o realizăm în realitate. Și nu doar pentru noi, ci pentru voi toți, aliații și partenerii voștri”, a declarat Zelenski la summitul G20, unde a participat și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Potrivit lui Zelenski, există un set de soluții - și dorește ca discuția despre acestea să fie publică, nu în spatele scenei, "să fie discutată în mod specific, nu în linii mari".

Citește și: VIDEO Fost ambasador SUA: Nu înțeleg de ce România nu redeschide mine și nu exploatează metale rare

Liderul ucrainean dorește ca "acest război agresiv al Rusiei să se încheie în mod corect și pe baza Cartei ONU și a dreptului internațional, și nu "prin orice mijloace".

"Ucrainei nu trebuie să i se ofere compromisuri cu conștiința, suveranitatea, teritoriul și independența sa. Noi respectăm regulile și suntem oameni de cuvânt. Ucraina a fost întotdeauna un lider al eforturilor de menținere a păcii, iar lumea a văzut acest lucru. Și dacă Rusia spune că vrea să pună capăt acestui război, să o dovedească prin fapte.

Citește și: Putin anunță că nu vrea pace. Lavrov, aflat în Bali, la summit-ul G20, era să facă infarct

Evident, cuvintele Rusiei nu pot fi de încredere și nu va exista un "Minsk-3", pe care Rusia îl va încălca imediat după încheierea acestuia.

Dacă nu există acțiuni corespunzătoare pentru restabilirea păcii, înseamnă că Rusia vrea doar să vă înșele pe toți încă o dată, să înșele lumea și să înghețe războiul tocmai când înfrângerile sale au devenit deosebit de tangibile.

Nu vom permite Rusiei să aștepte, să-și consolideze forțele și apoi să înceapă o nouă serie de teroare și destabilizare globală. Sunt convins că în acest moment este necesar și posibil să oprim războiul distructiv al Rusiei", potrivit Pravda.

Propunerile Ucrainei includ următoarele:

Securitatea radiologică și nucleară.
Securitatea alimentară.
Securitatea energetică.
Eliberarea tuturor prizonierilor și deportaților.
Punerea în aplicare a Cartei ONU și restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și a ordinii mondiale.
Retragerea trupelor rusești și încetarea ostilităților.
Întoarcerea justiției.
Contraacțiunea la ecocid -nevoia de protecţie imediată a naturii
Prevenirea escaladării.
Fixarea sfârșitului războiului.

Zelenski a remarcat că există deja o experiență pozitivă a inițiativei de export de cereale, care implică Ucraina, Turcia și ONU, pe de o parte, și Rusia, Turcia și ONU, pe de altă parte.

În opinia sa, în mod similar, punerea în aplicare a fiecăruia dintre aceste puncte poate funcționa, în cazul în care părțile pot fi diferite state care sunt gata să preia conducerea într-o anumită decizie.

În discursul său online de la summitul Grupului celor 20, Zelenski l-a numit de mai multe ori G19, lăsând să se înțeleagă că Rusia ar trebui să fie exclusă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te