Zelenski îl invită pe liderul chinez Xi Jinping în Ucraina: „Vreau să vorbesc cu el”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 29.03.2023 - 10:25
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski - Foto: Profimedia Images

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat oficial pe liderul chinez Xi Jinping să viziteze Ucraina, într-un interviu cu Associated Press publicat miercuri.

SHARE

"Suntem pregătiți să îl vedem aici. Vreau să vorbesc cu el. Am avut contacte cu el înainte de războiul de amploare. Dar în tot acest an, mai mult de un an, nu am avut", a declarat Zelenski pentru agenția de presă.

Zelenski îl invită pe liderul chinez Xi Jinping în Ucraina: „Vreau să vorbesc cu el”

Xi și președintele rus Vladimir Putin sunt aliați apropiați și au consolidat legăturile economice și politice de când Moscova a invadat Ucraina anul trecut.

În urma vizitei de stat a lui Xi la Moscova la începutul acestei luni, liderii chinez și rus și-au reiterat alinierea pe o serie de subiecte, dar discuțiile lor nu au dus la niciun progres în ceea ce privește rezolvarea conflictului din Ucraina.

Citește și: 29 martie, ora 16.00 Newsweek Health & Pharma Summit: Nevoia de reformă a sistemului de sănătate

China a încercat să se poziționeze ca un broker de pace în ceea ce privește Ucraina, făcând publică poziția sa privind o "soluție politică" la conflict, cu apeluri la încetarea focului și la discuții de pace.

Zelenski despre Bakhmut: „O înfrângere ucraineană l-ar încuraja pe Putin să „împingă” mai agresiv războiul”

Vorbind despre bătălia de luni de zile pentru orașul din estul țării, Zelenski a declarat pentru AP că o înfrângere ucraineană ar stimula efortul de propagandă al Rusiei și l-ar încuraja pe Putin să "împingă" mai agresiv înainte. 

"Putin ar vinde această victorie Occidentului, societății sale, Chinei, Iranului... dacă va simți ceva sânge - va mirosi că suntem slabi - va împinge, va împinge, va împinge, va împinge", a declarat el pentru AP.

Citește și: Simulare pentru un BAC unde absovenții de „real” iau 2 la mate'. Note sub 5 după 12 ani de română

Unitățile ucrainene de rachete antiaeriene au doborât un bombardier rusesc Su-24M în apropiere de orașul Bakhmut din estul țării, a declarat miercuri Ministerul ucrainean al Apărării.

Raportul vine în contextul în care ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat că țara va apăra Bakhmut "atâta timp cât vom avea nevoie de el în ceea ce privește sarcinile de apărare militară".

"Apărăm Bakhmut cu același devotament ca orice altă așezare. Folosirea forțelor și mijloacelor noastre nu este determinată de oportunitatea politică, ci de resursele necesare pentru a respinge inamicul și a îndeplini misiuni de luptă în această zonă", a declarat Maliar pe Telegram. "Bătălia pentru Bakhmut nu este o apocalipsă. Aceasta este o altă pagină eroică în războiul împotriva Federației Ruse de către puternica armată ucraineană".

Situația de pe linia frontului: Forțele rusești controlează accesul atât la Bakhmut, cât și la orașul Avdiivka, aflat în apropiere, pe trei laturi. Acestea au obținut câștiguri marginale în ultimele săptămâni, dar nu au reușit să încercuiască trupele ucrainene în niciunul dintre cele două locuri. Cea mai mare parte a liniilor de front din est s-au schimbat puțin în primele trei luni ale anului, potrivit CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te