Zelenski ia o decizie riscantă care îl poate costa războiul. Îl „elimină” pe unul dintre rivalii săi

DE Alex Darvari | Actualizat: 01.02.2024 - 12:41
Zelenski ia o decizie riscantă care îl poate costa războiul. Îl „elimină” pe unul dintre rivalii săi - Foto: Profimedia Images

Președintele Zelenski ia o decizie riscantă, care îl poate costa războiul. Îl „elimină” pe unul dintre rivalii săi, comandantul șef ucrainean Valery Zaluhny. Zaluhny este extrem de popular în rândul ucrainenilor, la egalitate cu președintele Zelenski.

SHARE

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar urma să îl demită pe comandantul-șef ucrainean Valery Zaluzhnyi, în urma unor săptămâni de speculații cu privire la o potențială ruptură între cei doi lideri, a relatat CNN la 31 ianuarie, citând surse anonime.

Zelenski ia o decizie riscantă, care îl poate costa războiul. Îl „elimină” pe unul dintre rivalii săi

Zaluzhnyi este extrem de popular printre ucraineni, iar o asemenea mutare ar putea destabiliza o țară care se află de 2 ani în război. 

Potrivit rapoartelor, Zaluzhnyi a fost chemat la o întâlnire la biroul președintelui pe 30 ianuarie și i s-a spus că va fi concediat.

Nu a fost publicat niciun decret prezidențial oficial, iar Zaluzhnyi era încă oficial în funcție la data de 31 ianuarie. CNN a relatat că un anunț oficial al demiterii sale este așteptat până la sfârșitul săptămânii.

Presa ucraineană, inclusiv Kyiv Independent, a încercat să confirme știrea privind concedierea comandantului suprem al Ucrainei. Sursele, toate vorbind sub rezerva anonimatului, au oferit răspunsuri contradictorii.

Sursa anonimă care a spus totul

O sursă a Kyiv Independent din cadrul Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a confirmat la începutul acestei săptămâni că Zaluzhnyi a fost demis. Sursa nu a fost autorizată să vorbească cu presa.

Purtătorul de cuvânt al lui Zelenski, Sergii Nykyforov, a declarat apoi pentru Kyiv Independent, la ora 19:50, pe 29 ianuarie, că Zaluzhnyi nu a fost demis.

Vestea a fost raportată pentru prima dată în seara zilei de 29 ianuarie de către un grup de canale anonime de pe Telegram, inclusiv unele care au raportat anterior informații din interior provenind de la Biroul Prezidențial al Ucrainei. În același timp, canalele Telegram sunt cunoscute pentru că au raportat povești înșelătoare și au răspândit dezinformări.

Divergențe cu Zelenski

Newsweek a scris că este un conflict deschis între capul Armatei şi şeful statului, care oricum se află sub presiunea Rusiei.

Comandantul-șef al Ucrainei, Valerii Zalujnîi, a declarat pe 26 decembrie că Armata nu a depus o cerere oficială, pentru mobilizarea a 500.000 de oameni.

Pe 25 decembrie, David Arahamia, șeful fracțiunii Serviciul Poporului a președintelui Volodimir Zelenski, din Parlament, a declarat că comandamentul militar a înaintat guvernului o cerere de mobilizare a 500.000 de recruți.

Între timp, Zalujnîi a mai spus că militarii au avut un plan privind numărul de recruți mobilizați pentru anul viitor.

„În ceea ce privește acest număr, l-am generat pentru anul următor, desigur, ține cont de acoperirea formațiunilor militare, de noi unități militare, precum și de proiecția pierderilor pe care le putem suferi în anul 2024.

Citeşte şi: Atac lângă Centrala Zaporoje. "Ucraina nu poate fi învinsă", spune şeful armatei, Valeri Zalujnîi

Nu pot divulga cifrele pentru fiecare dintre acești indicatori. Acesta este un secret militar”, a spus el.

Vorbind despre proiectul de lege al Cabinetului, privind modificarea procesului de mobilizare, Zalujnîi a spus că nu este implicat în deciziile despre cine poate fi amânat sau nu de la recrutare.

Citește și: Comandantul Armatei Ucrainei neagă ce au afirmat anterior apropiaţii lui Zelenski

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te