Zeci de mii de persoane evacuate în California din cauza incendiului Caldor

DE Daniel Toșa | Actualizat: 31.08.2021 - 13:33
Zeci de mii de persoane evacuate în California din cauza incendiului Caldor/FOTO: Unsplash

Mii de persoane au primit ordinul de evacuare a malului de sud al Lacului Tahoe, în California, o zonă frecventată de turişti, ameninţată de apropierea unui incendiu - denumit „Caldor Fire” - care devastează regiunea de peste două săptămâni, relatează AFP.

SHARE

În urma unei secete extreme şi din cauza unor rafale de vânt susţinute, flăcările continuau să avanseze către South Lake Tahoe, un oraş turistic situat pe malul celui mai mare lac alpin din America de Nord, la frontiera cu statul Nevada.

„Condiţiile şi combustibilii sunt istorice”, a deplâns la publicaţia San Francisco Chronicle comandantul pompierilor care luptă împotriva incendiului, Jeff Veik.

„Vom stinge acest foc. Însă nu azi”, a declarat el.

Caldor Fire este doar unul dintre zecile de incendii care devastează vestul Statelor Unite, afectate de o secetă cronică, agravată de efectele modificărilor climatice.

Citește și: SUA au folosit o rachetă specială Hellfire „ninja” în atacul aerian din Afganistan

Peste 7.000 de kilometri pătraţi de vegetaţie au fost arşi - mai mult decât dublul suprafeţei medii în această perioadă a anului.

Zeci de mii de locuitori au fugit din calea flăcărilor, adesea fără să ştie când vor putea reveni şi nici dacă îşi vor găsi locuinţa intactă.

„Mi-au bătut la uşă ieri (duminică) seara, către ora (locală) 22.00, pentru a mă preveni să fiu pregătită”, a declarat ziarului Sacramento Bee o locuitoare din South Lake Tahoe, Corinne Kobel.

„Iar în această (luni) dimineaţa, la ora (locală) 10.00, au venit poliţiştii să ne spună să plecăm. Sunt sperată”, a spus ea.

În total, aproximativ 22.000 de persoane au primit luni ordinul de evacuare din zonă.

Un jurnalist AFP a văzut o coloană neîntreruptă de vehicule părăsind South Lake Tahoe, cu viteză mică, bară la bară.

Citește și: VIDEO Alunecarea de teren care împiedică deschiderea autostrăzii Sebeș - Turda. 5 ani întârziere

Comandantul pompierilor din California, Thom Porter, a anunţat că incendiul s-a extins cu aproape 80 de kilometri pătraţi, după ce s-au disipat norii.

„Atunci când se degajează aerul, se ridică capacul de pe oala cu apă în clocot”, a declarat el Sacramento Bee.”La un incendiu este la fel”, a explicat el.

Mai la nord, uriaşul Dixie Fire continua să se extindă, după ce a ars 3000 km² de când a izbucnit, în urmă cu şase săptămâni.

Numai în California, peste 15.000 de pompieri luptau pe teren împotriva a 15 incendii de pădure de mare amploare.

Numărul şi intensitatea acestor incendii s-a multiplicat în în ultimii ani în vestul Statelor Unite, iar sezonul incendiilor s-a lungit.

Potrivit unor experţi, acest fenomen are legătură cu încălzirea globală a planetei.Creşterea temperaturii, multiplicarea caniculelor şi scăderea precipitaţiilor formează, în unele locuri, un coctail incendiar ideal.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te