Xi Jinping, întrevedere cu liderul nord-coreean Kim Jong-un înaintea convorbirilor cu Trump

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 21.06.2019 - 17:46
Preşedintele Xi Jinping alături de liderul nord-coreean, Kim Jong-un/Foto: Sky News

Preşedintele Xi Jinping a aterizat în Coreea de Nord pentru o vizită istorică la Phenian, în sprijinul unei alianţe destul de deteriorate, având în vedere că atât el, cât şi liderul nord-coreean, Kim Jong-un, au propriile probleme în relaţiile cu preşedintele SUA, Donald Trump.

SHARE

Vizita lui Xi este prima efectuată de un preşedinte chinez în Coreea de Nord din ultimii 14 ani, după ce relaţiile foştilor aliaţi de pe vremea Războiului Rece s-au deteriorat din cauza provocărilor nucleare ale Phenianului şi din cauza ulterioarei susţineri de către Beijing a sancţiunilor impuse de ONU, se arată într-o analiză publicată de cotidianul britanic The Guardian.

Evenimentul survine totodată după brusca întrerupere a convorbirilor dintre Phenian şi Washington pe tema programului nuclear al Coreii de Nord, la doar câtea luni după ce a doua întâlnire a lui Kim cu Donald Trump s-a soldat cu un eşec, potrivit G4media.

Potrivit televiziunii de stat CCTV, Xi va efectua o vizită de două zile împreună cu soţia sa, Peng Liyuan, cu ministrul de externe Wan Yi şi cu alţi oficiali. Este de aşteptat ca Xi să aducă un omagiu în faţa Turnului Prieteniei din Phenian, un monument dedicat trupelor chineze care au salvat Coreea de Nord de la o înfrângere în timpul Războiului Coreean. În ultimele zile, o serie de soldaţi şi de lucrători au fost angajaţi în renovarea monumentului.

Analiştii se aşteaptă ca Xi să profite de vizita sa de stat, programată în aşa fel, încât să coincidă cu cea de-a 70-a aniversare a relaţiilor chino-nord-coreene, ca să demonstreze influenţa Beijingului în regiune.

Întâlnirea este totodată menită să întărească relaţiile celor două state vecine după ani întregi de fricţiuni datorate programelor nucleare şi cu rachete ale Phenianului şi sprijinului Chinei pentru sancţiunile Consiliului de Securitate al ONU. Cei doi lideri vor mai discuta şi despre relaţiile economice şi de ajutorare, existând informaţii potrivit cărora, în urma vizitei, China ar putea trimite sute de mii de tone de orez în Coreea de Nord, grav afectată de secetă.

Convorbirile din februarie dintre Kim şi Trump, desfăşurate la Hanoi, s-au încheiat fără vreun acord după ce părţile nu au reuşit să se înţeleagă în privinţa limitei până la care Coreea de Nord ar trebui să-şi reducă programul nuclear în schimbul ridicării sancţiunilor.

Salutând prietenia „de neînlocuit” dintre Coreea de Nord şi China, Xi a vorbit despre un „mare plan” în vederea unei permanente stabilităţi în estul Asiei, adăugând că, în cadrul discuţiilor pe teme nucleare, Beijingul va juca un rol activ în „întărirea comunicării şi coordonării cu Coreea de Nord şi cu alţi participanţi relevanţi din zonă”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te