Xi Jinping a pierdut pariul cu „secolul asiatic” condus de China din cauza Covid-19

DE Adina Mutăr | 20.10.2020 - 18:36
sursă wordpress

Pe fondul pandemiei COVID-19, poziția de putere a Chinei în Asia este în declin, potrivit unui nou studiu efectuat de Lowy Institute din Sydney, care a publicat Asia Power Index 2020.

SHARE

SARSCoV2 amenință acum să anuleze promisiunea Chinei a unui „secol asiatic” pe care-l va conduce cu glorie.

Institutul Lowy ia în considerare opt măsuri reprezentative ale puterii pentru a decide poziția unei țări: capacități economice și militare, reziliență, resurse viitoare, relații economice, rețele de apărare, influențe diplomatice și culturale.

Mai mult decât China au pierdut SUA în Asia, înregistrând, potrivit indicelui Institutului Lowy, „cea mai mare scădere a puterii în regiune comparativ cu orice țară din zona Indo-Pacific în 2020”.

„Redresarea rapidă a Chinei va consolida și mai mult centralitatea economică a țării, în timp ce importanța economică a SUA în Asia va scădea în continuare”, se arată în studiu.

Puterile mijlocii precum Vietnam, Australia și Taiwan „sunt singurele țări care au câștigat putere relativă în 2020” și aceasta datorită modului exemplar în care au gestionat criza noului coronavirus.


Important de menționat este și „lipsa de încredere” în rândul celor 11 vecini cu care China are dispute la frontieră sau moșteniri ale conflictului interstatal care „subminează potențialul ca Beijingul să înlocuiască Washingtonul ca garant al securității în regiune”.

„Coronavirusul a accelerat, de asemenea, o reechilibrare a puterii globale. Răspunsurile naționale divergente la COVID-19 au acutizat contrastele și au restrâns diferențele de putere dintre SUA și China.

India, cea de-a doua cea mai afectată țară din lume cu COVID-19, cu peste 7 milioane de cazuri, și-a pierdut „poziția de viitor concurent similar pentru China”.

„America a suferit cea mai mare lovitură asupra reputației în regiune pentru gestionarea sa internă și internațională a pandemiei COVID-19. Rezultatul este un puternic memento că legitimitatea și conducerea pe scena mondială încep cu capacitatea liderilor de a guverna bine acasă. Totodată acest rezultat demonstrează în egală măsură un eșec în conducerea globală și un vid la acest nivel”, concluzionează studiul.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.