Washingtonul vrea să împiedice China să cumpere ferme în SUA

DE Adina Mutăr | 20.07.2021 - 20:20
Washingtonul vrea să împiedice China să cumpere ferme în SUA/Foto: examiner

Efortul de a stopa influența Chinei în economia SUA a ajuns la fermele americane, Congresul analizând măsuri pentru a contracara achizițiile străine de bunuri imobiliare agricole primare.

SHARE

Parlamentarii proveniți din state agricole au avansat recent un proiect de lege în acest sens, avertizând că prezența Chinei în sistemul alimentar american prezintă un risc de securitate națională, iar Congresul și-a manifestat interesul de a menține fermele în mâinile americanilor.

Dezbaterea asupra proprietății fermelor vine pe fondul eforturilor mai largi ale Congresului și ale Administrației Biden pentru a reduce dependența economică a națiunii de China, în special în industriile cheie, cum ar fi alimentele, semiconductorii și mineralele, considerate cruciale pentru lanțul de aprovizionare.

Apelul la limite mai stricte asupra proprietarului fermelor americane a venit de la o gamă largă de lideri politici, de la fostul vicepreședinte Mike Pence, până la senatoarea Elizabeth Warren (D-Mass.), după ce a fost lansat în statele agricole.

„America nu poate permite Chinei să ne controleze aprovizionarea cu alimente", a declarat Pence în timpul unui discurs la Conservative Heritage Foundation, îndemnându-l pe președintele Joe Biden și Congresul să „pună capăt tuturor subvențiilor agricole pentru terenurile deținute de cetățeni străini".

Firmele chineze și-au extins prezența în agricultura americană în ultimul deceniu prin achiziționarea de terenuri și produse agricole majore, cum ar fi gigantul de procesare a cărnii de porc Smithfield Foods.

Citește și

Atacuri cibernetice: China denunţă acuzaţii „fără fundament“ ale SUA şi aliaţilor săi

Gărzile de coastă filipineze au alungat o navă chineză din zona lor economică exclusivă

 

Până la începutul anului 2020, proprietarii chinezi controlau aproximativ 192.000 de acri de teren agricol în SUA, în valoare de 1,9 miliarde de dolari, inclusiv terenuri utilizate pentru agricultură, ferme și silvicultură, potrivit Departamentului pentru Agricultură.

Comitetul senatorial a adoptat un amendament ce blochează orice achiziții agricole noi efectuate de companii care sunt controlate în totalitate sau parțial de Guvernul chinez și interzice fermelor deținute de China să fie parte a programelor federale de sprijin.

Legea va ajunge în Parlament înainte de sfârșitul lunii iulie, ca parte a unui pachet mai larg de legi, deși Senatul nu a elaborat încă propria versiune a proiectului de lege.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.