Wagner se pregătește să predea armele grele. E un indiciu că ar putea să fie desfiinţat

DE Florin Budescu | Actualizat: 27.06.2023 - 15:32
Wagner se pregătește să predea armele grele - Foto: Profimedia Images - ultima ilustraţie foto disponibilă cu Evgheni Prigojin

Ministerul rus al Apărării a anunţat că grupul paramilitar Wagner, care a declanșat o revoltă, săptămâna trecută, se pregătește să-și predea armele grele. Acesta ar putea să fie un indiciu că Wagner ar putea fi desființat, ca forță autonomă, zilele următoare.

SHARE

Președintele Vladimir Putin a spus anterior că membrii Wagner care doreau să semneze contracte cu armata rusă obișnuită sunt bineveniți să se alăture, în timp ce alții ar putea să meargă acasă sau să-l urmeze pe proprietarul grupului, Evgheni Prigojin.

Wagner se pregătește să predea armele grele

Nu a existat nici o confirmare imediată că Wagner, care numără 25.000 de soldați, după evaluarea lui Prigojin, se pregătea într-adevăr să dezarmeze.

Arsenalul său include tancuri, avioane, obuziere, sisteme de rachete cu lansare multiplă și baterii de apărare aeriană, care au fost folosite pentru a doborî șase elicoptere rusești și un avion, din centrul de comandă aeropurtat, sâmbătă, în timp ce coloanele sale se deplasau rapid spre Moscova, conform The Wall Street Journal.

În baza unui acord negociat de președintele Belarus Aleksandr Lukașenko, care ar fi scos Rusia din pragul războiului civil, Prigojin a acceptat să oprească ceea ce a fost descris drept "un marș al justiției” și a acceptat cel puțin deocamdată să meargă în Belarus.

Citeşte şi: Ce se va întâmpla cu Prigojin și Wagner. Putin a „tunat și fulgerat”: „Și-au pierdut mințile”

Marți dimineață, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a anunţat că a închis dosarul penal împotriva rebelilor Wagner.

Un avion cu reacție Embraer Legacy 600, afiliat Wagner, a fost depistat de serviciile de monitorizare a zborului părăsind orașul Rostov, din sudul Rusiei, care fusese ocupat sâmbătă de Prigozhin, aterinzând marți, pe Aeroportul Machulishchy, din Belarus, lângă Minsk.

Nu a existat nici o confirmare că Prigojin se afla la bord. Vorbind la Minsk, Lukașenko a spus că s-a oferit să medieze pentru că Belarus nu ar fi supraviețuit conflictelor din Rusia, principalul ei aliat.

Citeşte şi: Aleksei Diumin, șeful din umbră al lui Prigojin, pregătit să devină noul ministru rus al apărării

„Poziția mea este: dacă Rusia se prăbușește, ne vom afla cu toții sub epava ei și vom muri cu toții”, a spus el. Nu au existat câștigători în criza de sâmbătă, a adăugat el.

„Nu faceți un erou din mine, din Putin sau din Prigojin, pentru că am lăsat situația să scape de sub control, ne-am gândit că se va risipi de la sine și nu am făcut-o”, a spus Lukașenko.

„Nu există eroi în această chestiune”, a adăugat acesta. Într- o înregistrare sfidătoare dată publicităţii luni, Prigojin s-a pocăit, spunând că mâna lui a fost forțată de o decizie a ministerului rus al Apărării, de a aduce toate companiile militare private, inclusiv Wagner, sub controlul deplin al forțelor armate regulate, până la 1 iulie.

Pierderea capacităţii de luptă

Între 1% și 2% dintre cei din Wagner au fost de acord să semneze contractul, conștienți de incompetența ministrului Apărării, Serghei Șoigu, a spus Prigojin.

Integrarea Wagner în armata rusă obișnuită „ar duce la pierderea completă a capacității de luptă”, a spus Prigojin.

„Luptători și comandanți cu experiență vor fi răspândiți și transformați în carne de tun, incapabili să-și folosească potențialul de luptă și experiența lor de luptă.”

Dezamăgire

Totuși, a spus el, Wagner plănuia să meargă la cartierul general al Districtului Militar de Sud al Rusiei, din Rostov, și să predea armele grele pe 30 iunie – un plan care, a spus el, a fost anulat de atacul armatei ruse asupra taberelor Wagner, de vineri.

Aproximativ 30 de luptători Wagner au fost uciși în aceste lovituri cu rachete și elicoptere, a spus el.

Mulți ruși au fost dezamăgiți că avansul asupra Moscovei s-a oprit, a adăugat el, „pentru că, în afară de lupta pentru existența noastră, au văzut în marșul justiției sprijinul în lupta împotriva birocrației și a altor afecțiuni care ne afectează țara”.

Exclus

Wagner a fost singura formațiune rusă care a reușit să avanseze în Ucraina, din vara trecută, cucerind orașul Bahmut, după luni de lupte grele, în care au murit zeci de mii de soldați.

Putin, în declarațiile televizate difuzate înainte de a convoca o întâlnire cu Şoigu și cu alți oficiali de rang înalt din securitate, luni seară, a exclus să facă o excepție pentru Wagner şi a condamnat din nou „organizatorii revoltei care, în timp ce își trădează propria națiune, i-au trădat și pe cei pe care i-au târât în ​​această crimă”.

Majoritatea soldaților Wagner, a spus el, sunt patrioți care și-au dovedit curajul în Ucraina. Putin a adăugat: „Sunt sigur că vor alege să fie războinicii Rusiei, care și-au înțeles tragica greșeală”.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te