Aleksei Diumin, șeful din umbră al lui Prigojin, pregătit să devină noul ministru rus al apărării

DE Adina Mutăr | Actualizat: 26.06.2023 - 15:53
Aleksei Diumin, posibil nou ministru al Apărării în Rusia-Foto: Profimedia Images

Aleksei Diumin, șeful din umbră al lui Prigojin, posibil noul ministru rus al Apărării. Prigojin și-a jucat „cartea” și a ieșit din joc. Nu se știe nimic de el deocamdată, dar se pare că șeful său, Diumin, a câștigat partida.

SHARE

Aleksei Diumin, șeful din umbră al lui Prigojin, posibil noul ministru rus al Apărării, vehiculat de presa rusă, potrivit pravda.com.ua.

Presa rusă a început să răspândească informații potrivit cărora guvernatorul regiunii Tula, Aleksei Diumin, l-ar putea înlocui pe Serghei Șoigu în funcția de ministru al Apărării al Rusiei, potrivit RIA Novosti, un post de știri rus aliniat la Kremlin.

Aleksei Diumin, șeful din umbră al lui Prigojin, posibil noul ministru rus al Apărării 

Demisia lui Șoigu a fost cerută de liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, în timpul „rebeliunii”.

Numirea lui Diumin va avea loc în viitorul apropiat.

Unele postări pe canalele Telegram sugerează, de asemenea, că Serghei Surovikin ar putea prezida Statul Major al Forțelor Armate ale Rusiei în locul lui Valeri Gherasimov.

Sâmbătă, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, nu a răspuns la întrebarea dacă Diumin a participat la negocierile cu Prigojin în timpul revoltei Wagner.

Ulterior, guvernul regional al Federației Ruse a declarat că Diumin a asigurat gestionarea continuă a regiunii și că negocierile cu Prigojin erau „dincolo de autoritatea sa”.

În timpul revoltei lui Prigojin, au existat informații că Diumin ar fi fost implicat în negocieri cu finanțatorul PMC., despre care multe surse afirmă că i-ar fi fost subordonat.

Citește și: Lui Putin i-a fost frică de adevărații comandanți ai mercenarilor Wagner, militari GRU decorați

O sursă apropiată de Kremlin nu a exclus că rebeliunea ar putea avea ca rezultat schimbări de personal în conducerea Ministerului Apărării.

 „Dar nu la cererea lui Prigojin, mai degrabă din cauza auto-demisiei ministrului Apărării.”

Citește și: Evgheni Prigojin nu a mai fost văzut la faţă de când a plecat din Rusia, de la Rostov pe Don

Aleksey Diumin este fostul bodyguard al lui Putin, fost ministru adjunct al Apărării și șef adjunct al GRU. 

Surse din presa rusă l-au numit unul dintre patronii lui Prigojin, cei doi cunoscându-se de mult timp. 

În timpul revoltei Wagner, surse militare au declarat că Detașamentul 22 al forțelor speciale de informații militare GRU a trecut de partea lui Prigojin, fiind primul semn al unei „insurecții”.

Medvedev: „Revolta armată, operațiune bine gândită și planificată de preluare a puterii”

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, fost președinte și premier al Rusiei, a declarat că „revolta armată a fost o operațiune gândită și  organizată pentru a prelua puterea”. 

„Este evident că aceasta este o operațiune bine gândită și planificată, care are ca scop preluarea puterii în țară”, a declarat Medvedev, potrivit Tass.

„Acțiunile indivizilor care au organizat revolta armată se încadrează pe deplin cu planul unei lovituri de stat foarte bine gândite și organizate”, a subliniat Medvedev.

„Având în vedere gradul ridicat de pregătire a planului, coordonarea profesională a acțiunilor, managementul calității mișcărilor de trupe, se poate vorbi de un plan militar gândit și de participarea la revoltă a indivizilor care au servit anterior în unități elită ale Forțelor Armate Ruse sau, foarte posibil, și specialiști străini”, a sugerat el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te