Wagner se pregătește să își mute mercenarii în Belarus

DE Alexandru Pop | 08.07.2023 - 15:19
Un consilier al ministrului belarus al Apărării, vorbește cu presa în apropierea unei tabere de corturi care ar putea fi oferită ca loc de găzduire pentru luptătorii Wagner - Foto: Profimedia Images

Mercenarii lui Evgheni Prigojin din grupul Wagner se pregătesc să se mute în Belarus, potrivit termenilor unui acord care a dus la încetarea rebeliunii lor împotriva conducerii militare a Rusiei, a declarat un comandant al grupului.

SHARE

De la revolta din 23-24 iunie, în care luptători ai Wagner au capturat pentru scurt timp oraşul Rostov pe Don din sudul Rusiei şi au mărşăluit către Moscova, nu se cunoaşte cu exactitate unde se află Prigojin şi mercenarii săi.

În conformitate cu condiţiile acordului care a pus capăt revoltei, Prigojin urma să se mute în Belarus, iar oamenii săi - mulţi dintre aceştia fiind foşti puşcăriaşi care au fost eliberaţi anticipat în schimbul acceptului de a lupta în Ucraina - aveau de ales să se mute împreună cu el în Belarus, să se alăture forţelor armate regulate ale Rusiei sau să plece acasă.

Conform unui canal de Telegram, mercenarii Wagner se pregătesc să se mute în Belarus 

Totuşi, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat joi că Prigojin şi mii de mercenari de-ai săi sunt în continuare în Rusia, ridicând semne de întrebare cu privire la punerea în aplicare a înţelegerii.

Anton Ielizarov, al cărui pseudonim de luptător este Lotus, citat sâmbătă de un canal de pe aplicaţia Telegram, a declarat că luptătorii intră acum în vacanţă până la începutul lui august, la ordinele lui Prigojin, după care se vor muta în Belarus, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Citește și: Prigojin le promite rușilor „noi victorii pe front”, după rebeliunea armată eșuată din Rusia

„Trebuie să pregătim baze, tabere de antrenament, să ne coordonăm cu autorităţile şi administraţiile locale, să organizăm interacţiuni cu agenţiile de aplicare a legii din Belarus şi să pregătim logistica", a declarat Ielizarov, citat de canalul "Evgheni Prigojin pe Telegram".

Reuters transmite că nu a putut verifica autenticitatea interviului.

Însuşi Prigojin a păstrat tăcerea în ultimele două săptămâni, lucru care nu-l caracterizează, notează Reuters. Din 26 iunie, el nu a mai postat niciun mesaj pe canalul său favorit de Telegram - Evgheni Prigojin Press Service - unde a apărat revolta mercenarilor săi.

Citește și: FSB caută "metode" să-l asasineze pe Prigojin. Vor îndrăzni "călăii" să execute acest ordin?

Ielizarov a mai declarat că nu au existat încercări din partea forţelor de securitate ale Rusiei de "a lovi" în luptătorii Wagner după revoltă.

Întrebat despre atacurile recente asupra lui Prigojin din partea presei de stat din Rusia, Ielizarov a declarat că reprezintă o încercare a establishment-ului militar rus de a strica relaţiile dintre şeful mercenarilor şi luptătorii săi.

Încercarea va eşua, a adăugat Ielizarov, pentru că însuşi Prigojin a creat şi a modelat luptătorii Wagner „atunci când statul nu avea nevoie de noi". Ielizarov l-a comparat pe Prigojin şi oamenii săi cu miticul rege Arthur şi ai săi Cavaleri ai Mesei Rotunde.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te