Wagner a cumpărat 20.000 de căști de protecție din China. Producătorul spune că sunt pentru "jocuri"

DE Daniel Toșa | 20.05.2023 - 12:15
Liderul Wagner Evgheni Prigojin - Foto: Profimedia Images

China a trimis căști în valoare de 2 milioane de lire sterline grupului de mercenari Wagner și a încercat să evite sancțiunile susținând că acestea erau destinate "jocurilor", potrivit unui raport.

SHARE

O companie cu sediul în Rusia, legată de Wagner și cu sediul în Rusia, numită Broker Expert, a cumpărat 20.000 de căști din polimer de la compania chineză Hangzhou Shinerain Import And Export Co în decembrie și noiembrie.

Echipamentul de protecție a sosit în timp ce șeful grupului, Evgheni Prigojin, a adunat o armată de prizonieri pentru a ataca Ucraina.

China a livrat mercenarilor Wagner căști de protecție "pentru jocuri"

Comerțul a continuat în pofida sancțiunilor occidentale menite să îl oprească pe liderul războinic să își echipeze armata privată, potrivit Financial Times.

Grupul chinez a susținut echipamentele militare, care au fost împărțite în patru transporturi cu o valoare combinată de peste 2,5 milioane de dolari, erau destinate "utilizării în cadrul jocurilor".

Broker Expert a continuat să expedieze articole către forțele lui Wagner din Africa prin portul Douala din Camerun în timpul invaziei, a constatat Financial Times.

În august anul trecut, Broker Expert a expediat generatoare de energie, electrozi de sudură și materiale izolatoare ignifuge către o companie de exploatare forestieră din Republica Centrafricană controlată de Prigojin.

Citește și: Prigojin plin de nervi. Armata Rusiei s-a retras cu 570 m din Bahmut și a lăsat Wagner descoperit

Potrivit guvernului american, mercenarii Wagner din RCA au participat la crime, inclusiv "execuții sumare în masă, violuri, detenție arbitrară, tortură și strămutarea civililor".

Furnizorul chinez al companiei a susținut că este vorba despre o "companie privată" care "nu se implică în afaceri naționale sau în probleme militare".

Aceștia au declarat că căștile ar avea o utilitate redusă pe câmpul de luptă, iar declarația de import a Rusiei susține că acestea "nu sunt destinate uzului militar".

Citește și: Mercenarii Wagner i-au atacat pe americani în Siria. Au pierdut 350 oameni și artileria grea

"Noi pur și simplu îndeplinim comenzile pe care le primim și respectăm legea, nu am expedia nimic ilegal", a adăugat aceasta. 

Întrebat de Financial Times, liderul Wagner a declarat că "nu a auzit niciodată de numele acestei companii".

Luptele intense pentru Bahmut continuă

De asemenea, este puțin probabil ca forțele rusești să captureze Bahmutul în curând, a declarat șeful grupului de mercenari Wagner.

Între timp, potrivit lui Evgheni Prigojin, forțele ucrainene sunt adăpostite într-o "fortăreață" improvizată în sudul orașului de pe linia frontului, în timp ce luptele continuă în jurul lor.

Într-un mesaj vocal încărcat pe canalul său de Telegram, Prigojin a spus: "Bahmutul încă nu a fost cucerit. Este puțin probabil ca orașul să fie luat".

"Există un cartier cunoscut sub numele de "Avionul" - este ca o fortăreață formată din clădiri cu mai multe etaje în sud-vestul Bahmutului, unde au loc lupte incredibil de grele."

Hanna Maliar, adjunctul ministrului ucrainean al apărării, a declarat că forțele rusești încearcă să recupereze terenurile pe care le-au pierdut în jurul orașului, dar forțele Kievului resping atacurile.

"Este foarte dificil să desfășori misiuni de luptă acolo și fiecare metru (de avans) este ca și cum ar fi 10 kilometri în alte condiții".

Maliar a declarat că Rusia a făcut "unele progrese" în interiorul orașului, dar nu a dat detalii cu privire la cât de mult au avansat.

Bahmut este considerat de Moscova ca fiind o etapă importantă în încercarea lor de a cuceri restul regiunii Donbas din estul Ucrainei. Orașul găzduia aproximativ 70.000 de locuitori înainte de invazie, potrivit The Telegraph.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te