Vot cu bătaie în Mali pentru Constituția propusă de junta militară. Puciștii alungă misiunea ONU

DE Adina Mutăr | Actualizat: 20.06.2023 - 17:07
Referendum pentru Constituție în Mali-Foto: Anadolu

Vot cu bătaie în Mali pentru Constituția propusă de junta militară, marcat de răpiri de oficiali electorali și nereguli, a raportat o misiune locală de observare după ce un sondaj a anunțat o prezență de doar 27%. Junta a cerut ONU să-și retragă misiunea.

SHARE

Vot cu răiri, bătăi și închisoare în Mali pentru Constituția propusă de junta militară, care întărește puterile președintelui.

Colonelul Assimi Goita, președintele guvernului de „tranziție”, a declarat, în drum spre urne, că „acest referendum deschide calea către un nou Mali, puternic, eficient și emergent, dar mai ales un Mali în slujba bunăstarea oamenilor săi”.

Vot cu bătaie în Mali pentru Constituția propusă de junta militară

Misiunea de Observare a Alegerilor din Mali (MODELE Mali) a raportat că unii agenți electorali au fost răpiți, bătuți, închiși și au fost arse urne cu voturi în mai multe localități.

Asta, după ce participarea era extrem de scăzută, de 27%, iar votul nu a avut loc în anumite zone ale țării afectate de terorism și de acțiuni ale rebelilor.

În regiunea Kidal controlată de Mișcările Azawad (CMA), o alianță predominant tuaregă, care a luptat cu statul ani de zile înainte de a semna un acord de pace la Alger în 2015, a considerat că proiectul de Constituție nu a luat în considerare principalele prevederi ale Acordului pentru pace și reconciliere în Mali.

De asemenea, votul anticipat al armatei puciste cu privire la proiectul noii Constituții, din 11 iunie, nu a avut loc în aceeași zonă.

Consultarea cu privire la referendum a fost contestată și de alte mișcări și actori ai societății civile, cum ar fi Liga Maliană a Imamilor și Academicienilor pentru Solidaritatea Islamică din Mali (Limama), potrivit Anadolu.

Puciștii alungă misiunea ONU care nu și-ar fi îndeplinit obligațiile

Limama s-a opus principiului secularismului introdus în proiectul noii Constituții și a cerut tuturor musulmanilor patrioți să voteze împotriva proiectului în forma sa actuală.

„Frontul Unit împotriva Referendumului” format din 21 de partide politice și organizații ale societății civile din Mali, membri ai Mouvement du 5 Juin-Rassemblement des Forces Patriotiques Mali Kura (M5-RFP Mali Kura) și principalele mișcări armate care au semnat Acordul de pace și reconciliere de la Alger se opun, de asemenea, proiectului de constituție.

Uniunea Africană nu a emis până acum o declarație cu privire la vot.

Misiunea ONU, care este prezentă în țară de zece ani pentru a sprijini procesul de pace, a primit vineri ordin de la guvernul puciștilor să părăsească imediat țara, sub pretextul neîndeplinirii misiunii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te