Volodimir Zelenski: Rusia are nevoie de aeroportul din Chişinău, pentru a deschide un nou front

DE Alexandru Pop | Actualizat: 21.02.2023 - 16:14
Volodimir Zelenski: Rusia are nevoie de aeroportul din Chişinău, pentru a deschide un nou front - Foto: president.gov.ua

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susţine că Rusia are nevoie de aeroportul din Chişinău, în Republica Moldova, pentru a deschide un nou front de luptă contra Ucrainei.

SHARE

 Aşa se explică încercările sale  de a da jos guvernul Maiei Sandu, pro-european.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că planul Rusiei, de a înlocui conducerea prooccidentală a Moldovei, ce ar fi fost descoperit de serviciile de informaţii ucrainene, confirmat şi de ţările europene, se leagă de dorinţa Moscovei de a avea sub control aeroportul din Chişinău, pentru a putea transporta soldaţi şi echipamente, ca să deschidă un nou front, în Ucraina, dinspre Transnistria.

Aeroportul din Chişinău, locul de unde s-ar putea deschide un nou front

Rusia are staţionaţi în Transnistria aproape 2.000 de oameni şi există suspiciunea că ar vrea să deschidă de pe teritoriul Moldovei un nou front către Ucraina.

Preşedintele ucrainean a fost întrebat într-un interviu pentru „La Repubblica” cum ar reacţiona dacă preşedinta Maia Sandu i s-ar adresa şi i-ar cere ajutorul, conform News.ro.

Zelenski a amintit că a primit informaţii de la serviciul său de spionaj, că Rusia vrea să profite de faptul că Moldova nu este nici membru NATO, nici membru UE, şi să înlocuiască conducerea prooccidentală a Moldovei.

Citeşte şi: După luni de luptă, Zelensky a tras concluzia despre Putin: „Știe câți oameni ucide”

„Am transmis această informaţie preşedintelui Maia Sandu. Ea a fost confirmată şi de ţările europene, la scurt timp după aceea”, a arătat Zelenski.

El a explicat de ce ar fi interesaţi ruşii să preia controlul asupra Chişinăului - principalul interes îl reprezintă aeroportul.

„Ruşii plănuiesc toate acestea de mult timp. Cu toate acestea, Moldova şi Rusia nu au o frontieră de stat comună. Deci, cum ar trebui să-şi pună în aplicare planul (de a deschide dinspre Moldova un nou front în Ucraina  - n.r.)?

Citeşte şi: Australia va trimite vehicule blindate în Ucraina după cererea lui Zelensky

De unde ar urma să trimită acolo trupele şi echipamentul lor? Ruşii au nevoie de aeroporturi pentru asta. Dar acum există un singur aeroport în Moldova, în capitala Chişinău. Aşa că trebuie să folosească acest aeroport şi toate resursele Transnistriei”, a explicat Volodimir Zelenski.

El a mai spus că preşedinta Maia Sandu nu i-a cerut niciodată ajutorul, dar i-a mulţumit pentru informaţii.

„Ea cunoaşte foarte bine situaţia noastră. Ucraina va fi întotdeauna gata să ajute Moldova”, a asigurat Volodimir Zelenski.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te