Vladimir Putin, alături de Șoigu și Lavrov, în vizită în Belarus, „aliatul numărul unu" al Rusiei

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 19.12.2022 - 17:41
Putin, primit la Minsk de Alexandr Lukașenco. /

Vladimir Putin s-a aflat luni în vizită în Belarus împreună cu miniştrii Apărării (Serghei Şoigu) şi de Externe (Serghei Lavrov). Kievul se teme că rreşedintele rus face presiuni asupra fostului său aliat sovietic să i se alăture într-o nouă ofensivă împotriva Ucrainei.

SHARE

Putin, ale cărui trupe au fost respinse în nordul, nord-estul şi sudul Ucrainei de la invadarea ei în februarie, îşi ia un rol tot mai public în război. El a vizitat cartierul general al operaţiunii sale vineri pentru a primi raportul comandanţii militari.

Deplasarea sa pentru discuţii cu preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a fost prima la Minsk după 2019 - înainte de pandemia de COVID şi un val de proteste pro-democraţie în 2020 reprimate Lukaşenko cu sprijinul puternic din partea Kremlinului.

Citește și: Dosarul delapidării Romgaz: Adriean Videanu şi Ioan Niculae, achitaţi. Prejudiciul e de 60 mil. €

Forţele ruse au folosit Belarus ca rampă de lansare pentru atacul ratat asupra capitalei ucrainene Kiev în februarie şi activitate militară rusă şi belarusă are loc acolo de luni de zile, relatează Agerpres, citând Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat agenţiilor de presă ruse că Belarus este "aliatul numărul unu" al Rusiei, dar sugestiile că Moscova îşi propune să facă presiuni asupra Minskului pentru a se alătura la ceea ce ea numeşte "operaţiune militară specială" sunt "fabricaţii stupide şi nefondate".

Comandantul forţelor comune ucrainene, Serhiy Nayev, declarase că el crede că discuţiile vor aborda "continuarea agresiunii împotriva Ucrainei şi implicarea mai largă a forţelor armate belaruse în operaţiunea împotriva Ucrainei, în special, în opinia noastră, şi pe teren".

Citește și: Viitoarele autobuze electrice din Capitală mai înalte ca cele Diesel. Pot trece prin Pasajul Unirii?

Cel mai important general ucrainean, Valeri Zalujni, a declarat săptămâna trecută pentru The Economist că Rusia pregăteşte 200.000 de soldaţi noi pentru o ofensivă majoră care ar putea veni dinspre est, sud sau chiar din Belarus încă din ianuarie, dar mai probabil în primăvară.

Moscova şi Minskul au înfiinţat o unitate militară comună în Belarus şi au desfăşurat numeroase exerciţii. Trei avioane de luptă ruseşti şi o aeronavă de avertizare timpurie şi control aerian au fost desfăşurate în Belarus săptămâna trecută.

Dar Lukaşenko, un paria în Occident care se bazează foarte mult pe sprijinul Moscovei, a declarat în mod repetat că Belarus nu va intra în războiul din Ucraina. Diplomaţi străini spun că angajarea de trupe belaruse ar fi profund nepopulară în ţară.

Deja, sancţiunile occidentale au îngreunat transportul pe mare al îngrăşămintelor de potasă, principalul produs de export, prin porturile baltice.

Analişti militari occidentali afirmă că mica armată a lui Lukaşenko este lipsită de puterea şi experienţa de luptă pentru a face o mare diferenţă, dar că, forţând Ucraina să angajeze forţe în nordul său, ar putea să o expună mai mult la atacurile ruseşti din alte părţi.

Pentagonul a declarat la 13 decembrie că nu a văzut "niciun tip de activitate transfrontalieră iminentă a Belarusului în acest moment".

Vizita lui Putin a fost anunţată vineri după o vizită surpriză la 3 decembrie în Belarus a ministrului rus al apărării Serghei Şoigu, unde el a semnat un acord cu omologul său din Belarus ale cărui detalii nu au fost dezvăluite.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te