Vladimir Putin a aprobat noua Strategie de Securitate Naţională: NATO, o „amenințare nucleară”

DE Elena Andrei | 03.07.2021 - 17:28
Vladimir Putin a aprobat noua Strategie de Securitate Naţională/Foto: tass

Preşedintele Vladimir Putin a aprobat noua Strategie de Securitate Naţională a ţării, care constată că sporirea infrastructurii militare a NATO în apropierea frontierelor ruse şi „exerciţiile pentru posibila folosire a armelor nucleare împotriva Rusiei reprezintă o amenințare”.

SHARE

Documentul, de 43 de pagini, publicat sâmbătă pe portalul digital de informaţii guvernamentale, notează și că „forţe distructive" interne şi externe încearcă să folosească actualele provocări pentru a destabiliza Rusia.

„Forţe distructive din exteriorul şi din interiorul ţării încearcă să folosească dificultăţile socio-economice obiective în Federaţia Rusă pentru a provoca procese sociale negative şi pentru a agrava conflicte interetnice şi interconfesionale", se menţionează în text.

Noua Strategie, care o înlocuieşte pe cea aprobată la 31 decembrie 2015, semnalează că dezvoltarea rapidă a tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor este însoţită de posibilitatea sporirii ameninţărilor pentru siguranţa cetăţenilor, a societăţii şi a statului.

„Folosirea în Federaţia Rusă a tehnologiilor informaţiei şi a echipamentelor de telecomunicaţii străine creşte vulnerabilitatea resurselor informatice ruse, inclusiv instalaţiile de infrastructură critice", se menţionează în document.

Pentru a face faţă acestei provocări, noua strategie îşi propune să sporească securitatea şi stabilitatea sistemului de alimentare cu energie, a sectorului rus de internet şi a altor infrastructuri, precum şi să blocheze controlul străin asupra funcţionării acestor sisteme.

În ceea ce priveşte securitatea economică, documentul subliniază nevoia de „a depăşi dependenţa critică a economiei ruse de importul de tehnologii şi echipamente" şi de a întări sistemul financiar al ţării şi suveranitatea sa.

Citește și

Putin și Macron au vorbit la telefon despre tensiunile dintre Rusia și Europa și probleme globale

Putin a semnat legea prin care giganții tehnologiei trebuie să-și deschidă birouri în Rusia

 

În acest scop, printre alte măsuri, noua strategie are în vedere reducerea folosirii dolarului american în comerţul cu străinătatea.

Noua strategie include şi un capitol referitor la „apărarea valorilor etico-spirituale tradiţionale ruse, a culturii şi memoriei istorice" şi acuză Statele Unite şi aliaţii lor că atentează la aceste valori.

„Sabotajul informativo-psihologic şi occidentalizarea culturii sporesc pericolul ca Federaţia Rusă să-şi piardă suveranitatea culturală", avertizează documentul.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.