Vladimir Plahotniuc, arestat în lipsă pentru „schema moldovenească” de furt a miliarde de ruble

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 05.08.2019 - 21:32

O instanţă din Rusia a decis luni să emită un ordin de arestare în lipsă pe numele fostului lider al Partidului Democrat din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc, acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat.

SHARE

Judecătorul Anatoli Beliakov a explicat că decizia a fost luată la cererea procurorilor, iar măsura arestării preventive faţă de Plahotniuc va fi pusă în aplicare în momentul în care acesta va fi extrădat în Rusia sau va fi reţinut pe teritoriul Rusiei.

Potrivit anchetatorilor, Plahotniuc s-ar afla pe teritoriul Statelor Unite.

Avocata fostului lider politic, Daria Konstantinova, a declarat în timpul şedinţei instanţei că Plahotniuc este nevinovat şi a făcut apel la judecători să respingă cererea procurorilor. Ea a insistat că acuzaţiile care i se aduc clientului său sunt „motivate politic”.

Plahotniuc este acuzat că a înființat și participat cu un grup infracțional, efectuând tranzacții ilegale în valută străină și ruble folosind documente false de rezidență.

„Căpitanul” lui  Plahotniuc, profesionist în kickboxing, Constantin Tutu, a fost acuzat în absență că a luat parte la acest grup infracțional.

La 22 februarie, Ministerul rus de Interne a formulat acuzații împotriva lui Plahotniuc și a omului de afaceri Viacheslav Platon pentru organizarea așa-numitei „scheme moldovenești”, în baza căreia peste 37 miliarde de ruble (569 milioane de dolari) au fost transferate ilegal din Rusia.

În aprilie 2017, Platon a fost condamnat în Moldova la 18 ani de închisoare pentru transferul ilegal de fonduri din Rusia.

Tot în 2017, Plahotniuc a fost arestat în absență de instanța Basmanni din Moscova, la cererea Comitetului de investigare rus și a fost înscris pe o listă internațională cu cei mai căutați infractori.

Totodată, anchetatorii bănuiesc că ar fi orchestrat o tentativă de asasinat împotriva omului de afaceri Renato Usatii.

În iulie, un membru al Comitetului Juridic al Parlamentului Republicii Moldova pentru numiri și imunități,  Grigori Novak, a declarat că a fost declanșată o anchetă penală împotriva lui Plahotniuc și în România.

Ministerul de Interne investighează, de asemenea, un dosar penal în care Plahotniuc și Tutu sunt bănuiți de 28 de capete de acuzare în legătură cu contrabanda și vinderea ilegală a unui volum mare de droguri.

Anchetatorii consideră că magnatul moldovean a fost unul dintre liderii unui sindicat transnațional de droguri, controlat de Tutu, și a acționat ca sponsor pentru membrii săi. Plahotniuc, care a fugit în SUA, a descris acuzațiile din Rusia drept „fantasme ale anchetatorilor”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te