Violul, arma folosită de soldații ruși în Ucraina

DE Daniel Toșa | 04.04.2022 - 11:08
Violul, arma folosită de soldații ruși în Ucraina/FOTO: theguardian.com

Femeile din întreaga Ucraină se confruntă cu amenințarea violului ca armă de război, pe măsură ce apar tot mai multe dovezi de violență sexuală în zonele recucerite de la forțele rusești în retragere.

SHARE

Lumea a fost îngrozită duminică de o fotografie realizată de fotograful Mihail Palinchak pe o autostradă la 20 km de capitala Kiev, în care cadavrele unui bărbat și a trei femei erau îngrămădite sub o pătură. Femeile erau dezbrăcate, iar corpurile lor fuseseră parțial arse, a precizat fotograful.

Imaginea sfâșietoare se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi că execuțiile sumare, violurile și tortura au fost folosite împotriva civililor în zonele aflate sub controlul Rusiei de când Kremlinul a lansat invazia vecinului său la 24 februarie.

Citește și: Viktor Orban ar fi câștigat un nou mandat de premier în Ungaria. Alianța Fidesz are 121 de mandate

Pentru mulți este deosebit de greu de înțeles amploarea violențelor sexuale. Pe măsură ce trupele rusești s-au retras din orașele și suburbiile din jurul capitalei pentru a reorienta efortul de război spre estul Ucrainei, femeile și fetele au ieșit în față pentru a povesti poliției, presei și organizațiilor pentru drepturile omului despre atrocitățile pe care le-au suferit din partea soldaților ruși.

Citește și: FOTO Legiunea Internațională, care luptă contra lui Putin, are 20.000 de soldați din 52 de țări

Violurile în grup, agresiunile care au avut loc sub amenințarea armei și violurile comise în fața copiilor se numără printre mărturiile sumbre colectate de anchetatori.

"Am primit mai multe apeluri la linia noastră telefonică de urgență de la femei și fete care cereau asistență, dar în majoritatea cazurilor a fost imposibil să le ajutăm fizic. Nu am reușit să ajungem la ele din cauza luptelor", a declarat Kateryna Cherepakha, președinta La Strada Ucraina, o organizație caritabilă care sprijină supraviețuitoarele traficului de persoane, violenței domestice și agresiunilor sexuale, potrivit The Guardian.

"Violul este o infracțiune insuficient raportată și o problemă stigmatizată chiar și în vremuri pașnice. Sunt îngrijorată că ceea ce aflăm va fi doar vârful aisbergului".

Violul și agresiunea sexuală sunt considerate crime de război și o încălcare a dreptului umanitar internațional, iar atât procurorul general al Ucrainei, cât și Curtea Penală Internațională au declarat că vor deschide anchete privind violențele sexuale raportate. Dar ceea ce în prezent pare a fi o posibilitate îndepărtată de a se face dreptate nu a făcut prea mult pentru a liniști temerile femeilor ucrainene cu privire la ceea ce se poate întâmpla în continuare într-un război care este departe de a se fi încheiat.

Antonina Medvedchuk, în vârstă de 31 de ani, a declarat că, atunci când s-a trezit la sunetul bombardamentelor în ziua în care a izbucnit războiul, primele lucruri pe care le-a luat înainte de a pleca din Kiev au fost prezervativele și foarfecele pe care să le folosească ca armă pentru a se proteja.

"În fiecare pauză dintre stingere și bombardament căutam contracepție de urgență în loc de o trusă de prim ajutor de bază", a spus ea. "Mama mea încerca să mă liniștească: "Acesta nu este un război ca acela, nu mai există, sunt din filme vechi". Sunt feministă de opt ani și am plâns în tăcere, pentru că toate războaiele sunt așa."

Nu doar de soldații ruși ar putea fi nevoite să se protejeze femeile ucrainene. În Vinnytsia, un oraș din vestul țării, o profesoară a raportat la poliție că un membru al serviciilor de apărare teritorială a târât-o în biblioteca școlii și a încercat să o violeze. Bărbatul a fost arestat.

Organizații precum La Strada Ucraina și o rețea națională numită Feminist Workshop au lucrat online și cu administrația locală pentru a distribui informații despre sprijinul medical, juridic și psihologic disponibil pentru victimele agresiunilor sexuale și încearcă să găsească adăposturi sigure pentru femeile și fetele care fug atât de război, cât și de violența domestică.

Cu toate acestea, ele se tem că trauma provocată de utilizarea violului ca tactică militară va duce la o suferință profundă în întreaga societate ucraineană pentru anii următori.

"Când o femeie scapă pare că este în siguranță, este departe de arme și de bărbatul care a violat-o", a declarat Sasha Kantser, manager de afaceri externe pentru filiala din Lviv a Feminist Workshop, care a ajutat sute de femei și fete strămutate de la izbucnirea războiului.

"Dar trauma este o bombă în interiorul ei, care o urmărește. Dimensiunea a ceea ce se întâmplă acum este sfâșietoare".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te