Videoconferința Biden-Putin s-a încheiat. Biden convoacă Germania, Franța, Italia și Marea Britanie

DE Adina Mutăr | Actualizat: 07.12.2021 - 22:29
Biden și Putin au încheiat apelul video/foto: tass

Videoconferința dintre președintele SUA și cel al Rusia s-a încheiat marți după două ore și un minut, potrivit Casei Albe.

SHARE

Președintele american Joe Biden a amenințat că va răspunde cu „măsuri economice puternice” dacă Rusia escaladează agresiunea militară împotriva Ucrainei, a anunțat marți Casa Albă.

„Președintele Biden a exprimat îngrijorarea profundă a Statelor Unite și a aliaților noștri europeni cu privire la desfășurarea forțelor Rusiei din jurul Ucrainei și a clarificat că SUA și aliații noștri vor răspunde cu măsuri economice și de altă natură, puternice, în cazul unei escalade militare”, se arată în comunicat.

Biden și-a reiterat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a cerut detensionare și revenirea la diplomație.

„Cei doi președinți au însărcinat echipele lor să urmărească subiectul, iar SUA vor face acest lucru în strânsă coordonare cu aliații și partenerii”, se arată în declarație.

Cei doi lideri „au discutat, de asemenea, dialogul SUA-Rusia privind stabilitatea strategică, un dialog separat despre ransomware, precum și cooperarea pe probleme regionale precum Iranul”, a adăugat acesta.

Apelul a venit pe fondul unor informații potrivit cărora Rusia a adunat recent mii desoldați lângă granița cu Ucraina. Anterior, Casa Albă a declarat că Biden va reafirma sprijinul SUA pentru „suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

Citește și

Israelul a bombardat portul sirian Latakia, închiriat de ruși. Lavrov pleacă la Tel Aviv

Moscova, lovită de cele mai puternice ninsori la început de iarnă din ultimii 72 de ani

 

Biden este programat să discute cu aliații europeni mai târziu. Biden va convoca un apel cu președintele francez, Emmanuel Macron, cancelarul german, Angela Merkel, premierul italian, Mario Draghi și premierul britanic, Boris Johnson.

„La apelul lor de ieri, liderii au convenit să rămână în strânsă legătură cu privire la o abordare coordonată și cuprinzătoare, ca răspuns la consolidarea militară a Rusiei la granițele Ucrainei”, a declarat Casa Albă separat, în timp ce apelul video dintre cei doi președinți era în desfășurare.

Luni, liderii au discutat despre preocuparea lor comună cu privire la consolidarea armatei ruse la granițele Ucrainei și retorica din ce în ce mai dură a Rusiei.

„Au cerut Rusiei să detensioneze tensiunile și au convenit că diplomația, în special prin Formatul Normandiei, este singura cale de rezolvare a conflictului din Donbas prin implementarea Acordurilor de la Minsk”, a arătat Casa Albă într-un comunicat.

Kremlinul a întârziat comunicatul pentru presă asupra rezultatului discuțiilor celor doi președinți.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te