VIDEO Vot pe fondul îngrijorării despre sănătatea lui Erdogan. A suferit o sincopă în direct

DE Adina Mutăr | Actualizat: 28.04.2023 - 12:09
Erdogan la deschiderea Akkuyu Nuclear Plant-Foto: Profimedia Images

3,4 milioane de cetățeni turci care locuiesc în străinătate au început să voteze joi la alegerile naționale ce vor decide dacă președintele Recep Tayyip Erdogan poate continua să guverneze Turcia după două decenii la putere.

SHARE

Votul a început pe fondul îngrijorărilor legate de sănătatea lui Erdogan, după ce acesta a fost obligat să anuleze mitingurile electorale de miercuri și joi.

Cu doar câteva zile până la alegeri, sănătatea președintelui Recep Tayyip Erdogan a stârnit alarmă miercuri, după ce și-a anulat călătoria campaniei două zile la rând, inclusiv o călătorie planificată anterior pentru o ceremonie de mare profil la noua centrală electrică a Turciei din Mersin, joi. 

Vot pe fondul îngrijorării despre sănătatea lui Erdogan

Anularea vine după o sincopă pe care liderul turc a suferit-o în timpul unui interviu TV în direct, marți seara, în timpul unei emisiuni comune la posturile proguvernamentale Kanal 7 și Ulke TV.

„Astăzi, mă voi odihni acasă, după sfaturile medicilor mei”, a scris Erdogan pe contul său de Twitter miercuri.

Mii de spectatori care au urmărit interviul l-au văzut pe redactorul-șef al Ulke TV, Hasan Ozturk, făcând o pauză la mijlocul întrebării, ridicându-se de pe scaun alarmat și o voce în afara camerei exclamând „Doamne ajută-ne” înainte de o pauză publicitară.

Nu existau camere pe președinte în momentul derulării momentului. Mulți turci au speculat pe rețelele de socializare că Erdogan e posibil să fi avut un atac de cord sau o criză epileptică.

După 20 de minute, Erdogan a revenit în platou, spunând că a avut un disconfort minor cauzat de campania agitată.

„Este o problemă serioasă de stomac”, a spus el, explicând că a venit la interviul de noaptea târziu împotriva sfaturilor medicului său.

El a mulțumit tuturor celor care și-au exprimat urările de bine și a încheiat interviul după alte 10 minute, potrivit al-monitor.com.

Erdogan, în vârstă de 69 de ani, urmărește încă un mandat, pentru al treilea deceniu la putere, dar mulți se întreabă cât de serioase sunt problemele lui de sănătate, care au fost prima dată expuse în 2006, când Erdogan, pe atunci prim-ministru, a fost transportat de urgență la spital inconștient.

30 de persoane anchetate că au distribuit „conținut manipulator” pe Twitter despre moartea președintelui

În timp ce prim-ministrul ar fi preferat fără îndoială să țină ascunsă vizita la spital, a făcut titluri când șoferul și bodyguarzii lui au sărit din mașină în grabă și au trântit ușile cu cheia lăsată în contact, activând sistemul de închidere automată.

În timp ce Erdogan zăcea inconștient înăuntru, oamenii din paza lui s-au străduit să spargă geamul mașinii blindate, ajutați de muncitorii de la un șantier din apropiere care au adus un baros și o daltă.

Medicii au spus că a avut o scădere a zahărului din sânge cauzată de epuizare și post pentru Ramadan.

După o intervenție chirurgicală la intestinul inferior în 2011, unii jurnaliști locali și analiști străini au susținut că are cancer de colon în stadiu avansat.

La câteva luni după operație, ziarul turc Taraf a publicat un e-mail între doi colegi de la Stratfor, cu sediul în SUA, care oferă analize geopolitice, susținând că medicii au îndepărtat o porțiune de 20 de centimetri din colonul lui Erdogan. Chirurgul ar fi estimat că Erdogan mai are doi ani de trăit, se arăta în e-mail.

Din nou, zvonurile despre moartea președintelui au izbucnit în rețelele de socializare în noiembrie 2021, când acesta a anulat în mod neașteptat o vizită la un summit climatic de la Glasgow și și-a șters programul. 

Un videoclip cu Erdogan care pare să meargă cu dificultate și un tweet lung de la un deputat AKP, care îi cerea lui Erdogan „să vorbească clar despre cancerul său” au alimentat, de asemenea, speculațiile.

A doua zi, puternica Direcție de Comunicare a postat un scurt videoclip cu Erdogan  spunând: „Încredere pentru prieteni, teamă pentru inamici”.

Mesajul a fost urmat de un anunț că au fost lansate anchete judiciare împotriva a 30 de persoane care au distribuit „conținut manipulator” pe Twitter folosind hashtag-ul „mort”.

Contracandidatul i-a urat să continue procesul electoral „în pace și sănătate bună”

După sperietura televizată de marți, unul dintre primii care i-au transmis lui Erdogan urări de bine a fost rivalul său politic, Kemal Kilicdaroglu, contracandidat în primul tur al scrutinului prezidențial de la 14 mai.

Potrivit majorității sondajelor, Kilicdaroglu va merge într-un al doilea tur decisiv două săptămâni mai târziu.

Citește și: Kremlinul acuză Varșovia că i-a furat banii ambasadei, transferându-i în contul Parchetului

Un sondaj Al-Monitor/Premise publicat miercuri a indicat că Erdogan și Kilicdaroglu sunt egali statistic într-un tur, deși există încă un număr bun de alegători indeciși.

În ciuda unui impas de marți, când Erdogan a refuzat să-i strângă mâna lui Kilicdaroglu în timpul unei ceremonii de marcare a celei de-a 61-a aniversări a Curții Constituționale, candidatul opoziției i-a transmis pe Twitter urările lui Erdogan imediat după incident, la fel ca și alți membri ai alianței de opoziție.

Citește și: VIDEO Mercury, „avionul apocalipsei” al SUA, a lansat o rachetă-test nucleară. „Putem lovi oriunde”

„Fie ca Erdogan să se facă bine în curând și continuăm procesul electoral în pace și sănătate bună”, a scris pe Twitter Temel Karamollaoglu, liderul Partidului Bunăstării.

„Urările lui Kilicdaroglu sunt valoroase”, a declarat Bulent Turan, vicepreședintele Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP) al lui Erdogan.

„Politica, prin definiție, este încărcată de polemici. Dar umanitatea și curtoazia sunt importante”.

Și Putin i-a urat sănătate

Potrivit eurointegration.com, Președinția a distribuit o fotografie a lui Erdogan în timpul unei convorbiri cu Vladimir Putin, prima de când președintele și-a abandonat programul zilnic pe fondul unei probleme de sănătate.

În declarația Biroului de Comunicații al Președintelui Turciei, se spune că relațiile turco-ruse și probleme regionale au fost discutate în timpul convorbirii telefonice.

„În timpul apelului, au fost abordate războiul Rusia-Ucraina, acordul de cereale și despre evoluțiile din Siria. Președintele Putin i-a transmis președintelui Erdogan urările sale de a se însănătoși curând.” 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te