VIDEO Un jurnalist celebru, expert în Rusia, acuzat că a fost finanțat cu 600.000 € de Putin

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 15.11.2023 - 07:28
Un jurnalist celebru, expert în Rusia, acuzat că a fost finanțat cu 600.000 € de Putin - Foto: Profimedia images - Imagine cu rol ilustrativ

Un jurnalist celebru, expert în Rusia, este acuzat că a fost finanțat cu 600.000 € de Putin, prin intermediul unui oligarh rus, pentru propagandă, pentru a induce publicul în eroare.

SHARE

Televiziunea publică germană a anunţat că are în vedere acţiuni în justiţie împotriva unui jurnalist celebru, considerat expert în Rusia, despre care există suspiciuni că activitatea sa ar fi primit finanţare din partea unui oligarh rus apropiat de preşedintele Vladimir Putin, informează Agerpres, citând AFP.

"Bănuim că noi şi, prin urmare, publicul nostru, am fost induşi în eroare în mod deliberat.

Ne vom apleca acum mai mult asupra chestiunii şi luăm în considerare o acţiune în justiţie împotriva persoanei în cauză”, a declarat într-un comunicat Joachim Knut, preşedintele canalului public de televiziune NDR, parte a reţelei naţionale germane ARD.

Un jurnalist celebru, expert în Rusia, acuzat că a fost finanțat cu 600.000 € de Putin prin intemediul oligarhului Aleksei Mordaşiov

Preşedintele canalului public de televiziune NDR a reacţionat la dezvăluirile din presa germană conform cărora jurnalistul Hubert Seipel, care a produs mai multe documentare pentru NDR şi a scris lucrări de succes în Germania despre Rusia şi preşedintele acesteia, a avut o parte din activitate finanţată de un prieten apropiat al Kremlinului.

Citește și: Oamenii lui Putin pun Steaua lui David pe case din Paris. O acțiune de destabilizare a Franței

Potrivit canalului ZDF, săptămânalului Der Spiegel şi canalului de investigaţii Paper Trailer Media, expertul a primit, pentru două cărţi, un total de 600.000 de euro prin intermediul unei companii cu sediul în Cipru, care are legături cu Aleksei Mordaşiov, unul din oligarhii apropiaţi de preşedintele Putin.

Mordaşiov, CEO şi cel mai mare acţionar al grupului siderurgic Severstal, este vizat de sancţiunile impuse de Statele Unite, Uniunea Europeană şi Regatul Unit după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Acuzaţiile fac parte din dezvăluirile mai ample publicate marţi seara de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ) referitoare la dosare confidenţiale ce privesc companii de servicii financiare cu sediul în Cipru.

Jurnalistul Hubert Seipel a recunoscut că a fost sponsorizat de oligarhul lui Putin în 2013 şi 2018

Jurnalistul Hubert Seipel a publicat în special în 2021 în Germania o carte intitulată "Puterea lui Putin: De ce Europa are nevoie de Rusia", după ce publicase în 2015 o carte cu titlul "Putin: Vederi din interiorul puterii".

El s-a remarcat şi printr-un portret al preşedintelui Putin în 2012, difuzat pe postul NDR, şi printr-un interviu în exclusivitate cu şeful statului rus doi ani mai târziu.

Citește și: Jumătate din populație a condamnat întâlnirea lui Orban cu Putin. De ce se tem ungurii cel mai tare

Potrivit preşedintelui NDR, Hubert Seipel a recunoscut că a primit bani pentru cărţi de la oligarhul rus, în două tranşe, în 2013 şi 2018, în cadrul unor "contracte de sponsorizare".

Chestionat de consorţiul ICIJ, jurnalistul a respins ideea că ar fi în vreun fel "un agent al lui Putin".

Postul NDR a indicat însă că "vede un conflict de interese semnificativ, care pune sub semnul întrebării independenţa jurnalistică a domnului Seipel". 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te