VIDEO Un elicopter care participa la stingerea incendiilor din Grecia s-a prăbușit în Marea Egee

DE Daniel Toșa | Actualizat: 14.07.2022 - 09:01
VIDEO Un elicopter care participa la stingerea incendiilor din Grecia s-a prăbușit în Marea Egee/FOTO: Captura video

Două persoane au murit, în timp ce alte două au fost salvate după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbuşit în Marea Egee miercuri după-amiază, în timp ce participa la o operaţiune de stingere a unui incendiu forestier pe insula Samos.

SHARE

Co-pilotul era român. Salvatorii au reușit să îl aducă la mal, grav rănit, dar a murit ulterior

La bord se mai aflau alţi doi membri ai echipajului: un cetăţean moldovean, găsit nevătămat miercuri seară după lăsarea întunericului, după ce a reușit să înoate singur până la ţărm, și un traducător grec, care a decedat.

Apoi autorităţile au reperat în apă alţi doi membri ai echipajului inconştienţi, un român şi un moldovean, a căror stare este calificată drept "critică", potrivit autorităţilor.


"Au fost spitalizaţi şi eforturile de resuscitare sunt în desfăşurare", a declarat pentru AFP o responsabilă a biroului de presă al gărzilor de coastă.

Citește și: Turcia negociază militar exportul grânelor ucrainene, dar a permis Rusiei să le vândă pe cele furate

Elicopterul s-a prăbușit în timp ce se alimenta cu apă din mare

Potrivit primelor informaţii transmise de televiziunea publică Ert, accidentul s-a produs în timp ce elicopterul se alimenta cu apă de mare pentru a stinge un incendiu forestier în insula Samos, care s-a declanşat în jurul orei 14.00 (11.00 GMT).

Citește și: SUA vrea să-și crească prezența în Marea Neagră: „Această viziune corespunde pe deplin României”

Un total de trei elicoptere şi cinci bombardiere cu apă, alături de circa 50 de pompieri au început să lupte cu flăcările miercuri după-amiază.

Însă după lăsarea nopţii, doar pompierii au putut rămâne la faţa locului pentru a încerca să ţină incendiul sub control, avioanele şi elicopterele putând opera doar ziua.

Un vânt foarte puternic de peste 7 pe scara Beaufort (care are în total 13 grade) a suflat în regiune, în timp ce temperatura a atins aproape 30 de grade Celsius.

Pentru a-şi întări mijloacele de combatere a incendiilor după focurile devastatoare de anul trecut care s-au soldat cu trei morţi şi au devastat 130.000 de hectare, guvernul grec a solicitat, în cadrul Mecanismului european de protecţie civilă, partenerilor săi europeni să desfăşoare preventiv în această vară pompieri din mai multe state membre.

Astfel, de la 1 iulie, 250 de pompieri români, francezi, germani, bulgari, finlandezi şi norvegieni au început să fie desfăşuraţi succesiv în întreaga ţară.

Zeci de incendii mici şi medii de pădure s-au declanşat în ultimele săptămâni în Grecia, alimentate de rafale puternice de vânt şi temperaturi de peste 30 de grade Celsius fără a provoca însă victime până acum.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te