VIDEO Un cimitir al grupării Wagner, pentru morții din războiul din Ucraina, descoperit în Siberia

DE Florin Budescu | Actualizat: 20.04.2023 - 13:49

Un cimitir unde sunt zeci de luptători morți din formaţiunea Wagner, din Rusia, a fost descoperit în regiunea siberiană Irkutsk, potrivit unui articol publicat de organul de presă independent People of Baikal, într-un colț al Cimitirului Aleksandrovsky.

SHARE

Cele 53 de morminte nou descoperite se află într-un colț al Cimitirului Aleksandrovsky, la 11 kilometri de capitala regională Irkutsk.

Cimitir Wagner descoperit în Siberia

Fiecare mormânt era acoperit cu crengi verzi de molid și două coroane de flori: una în culorile tricolorului rusesc, cealaltă în culorile emblemei Wager, cu o etichetă pe care scria: „Sânge. Onoare. Patrie. Curaj. PMC Wagner”.

Deși nu există cifre oficiale privind numărul de luptători Wagner - care îi includ pe cei recrutați din închisorile rusești - uciși în Ucraina, se crede că mii de luptători au murit pe front, în special în jurul orașului puternic contestat Bahmut, unde trupele Wagner au jucat un rol important.

Citeşte şi: Rusia își cheamă tineretul la „măcel pentru patrie” în Ucraina pe rețelele sociale. 90% de la Wagner

Existența altor câteva cimitire speciale Wagner a ieșit la iveală de la începutul războiului din Ucraina. Se săpau alte zeci de morminte, când jurnaliştii au vizitat recent situl de lângă Irkutsk.

Deoarece pământul din Irkutsk este încă înghețat, muncitorii ar genera incendii, pentru a dezgheța pământul, și acoperă gropile cu foi de metal, pentru a reține mai multă căldură, din care se ridică fum.

Cel puțin 43 dintre cei 53 de morți erau condamnați cu vârste cuprinse între 20 și 62 de ani, potrivit articolului publicat luni, în care jurnaliștii au corelat numele morților cu dosarele instanței locale.

Citeşte şi: Șeful Wagner i-a cerut lui Macron să asigure protecție fiului șefului Casei Rusia din Africa

Printre mercenarii uciși s-au numărat și criminali condamnați pentru furt și infracțiuni legate de droguri. Unii au fost uciși în luptă, în Bahmut, centrul unei bătălii de uzură, de câteva luni, în estul Ucrainei.

Jurnaliștii au aflat pentru prima dată despre locul de înmormântare în martie, ca urmare a unei postări pe rețelele de socializare a rudelor unui criminal condamnat din Republica Buriația, care s-a înscris să se alăture lui Wagner și a fost ucis în Ucraina.

După moartea soldatului, Wagner s-a oferit să-l îngroape la mormântul din Irkutsk, dar rudele lui au refuzat.

Mor şi nu ştiu rudele despre ei

Câteva rude ale luptătorilor Wagner înmormântați la cimitirul Aleksandrovsky au aflat pentru prima dată că persoana iubită a fost ucisă, după ce presa i-a contactat pentru comentarii.

Vitaly Votanovsky, care s-a documentat asupra morţii soldaților ruși în Ucraina, prin monitorizarea cimitirelor – inclusiv pe cele folosite de Wagner – din regiunea Krasnodar de sud, a declarat pentru The Moscow Times că este obișnuit ca membrii familiei să nu audă despre moartea rudelor.

"În cimitirul Bakinskaya [din Krasnodar], am descoperit că doar doi din 600 de soldați îngropați acolo erau enumerați ca fiind uciși. Și toți ceilalți au fost îngropați în liniște. Nimeni nu știa despre ei", a spus el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te