VIDEO Ucrainenii înaintează pe toate fronturile. Rușii, ordin să plece din Zaporojie până la 5 iulie

DE Adina Mutăr | Actualizat: 30.06.2023 - 20:20
Ucrainenii înaintează pe toate fronturile (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: Profimedia Images

Ucrainenii înaintează pe toate fronturile. Rușii, ordin să plece din Zaporojie până la 5 iulie. Dacă armata ucraineană ar primi rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS de la SUA, superioritatea ar fi decisivă.

SHARE

Ucrainenii înaintează pe toate fronturile, iar Forțele Armate ale Ucrainei au distrus un important post de comandă și un centru de concentrare al trupelor ruse.

După atacul asupra centrului de concentrare al personalului inamic, a apărut o înregistrare video în care se spune că soldații forțelor de invazie au rămas sub dărâmături.

Ucrainenii înaintează pe toate fronturile și întăresc frontul de nord

Daunele au fost provocate de bombe JDAM-ER de înaltă precizie asupra unei concentrări de forțe din orașul Donețk și a unui post de comandă și observație din Verhniotorețk, potrivit mil.in.ua.

Se precizează că postul de comandă aparținea Batalionului 288 al trupelor ruse

Joint Direct Attack Munition (JDAM) este un set de echipamente speciale pentru bombe neghidate care le transformă în muniții „inteligente”, ghidate.

Raza de zbor a bombei de la punctul de lansare este de 28 de kilometri, iar posibila abatere circulară este de 11 metri.

Bombele JDAM-ER de care dispune Ucraina sunt capabile să lovească ținte la o distanță de 72,4 kilometri.

Dacă armata ucraineană ar primi rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS de la SUA, superioritatea ar fi decisivă.

Președintele Volodimir Zelenski a prezidat o reuniune a Statului Major al Comandantului-Șef Suprem, care, în special, a decis să consolideze frontul de nord, după progresele făcute pe celelalte fronturi.

„Serviciul de gardă al Ucrainei privind situația din Belarus, o ținem sub control constant”, s-a raportat, potrivit European Pravda.

„Comandantul șef Zalujnîi și comandantul Pivnici (Nord) Naiev urmează să pună în aplicare un set de măsuri pentru întărirea acestui front”.

Potrivit informațiilor serviciilor secrete ucrainene, mercenarii Wagner nu plănuiesc să se desfășoare în masă în Belarus.

Rachetele ATACMS vor face diferența

Ucraina pare să fie un pas mai aproape de obținerea rachetelor balistice cu rază lungă de acțiune ATACMS produse de SUA, care pot lovi mai adânc în teritoriul deținut de Rusia, în special ținte din peninsula Crimeea ocupată din 2014.

Citește și: FSB caută "metode" să-l asasineze pe Prigojin. Vor îndrăzni "călăii" să execute acest ordin?

 Pe lângă faptul că este o bază pentru lansarea atacurilor cu drone, peninsula găzduiește și Flota Rusiei de la Marea Neagră, mai multe baze aeriene.

Capacitatea de a atinge ținte în Crimeea ar putea ajuta Kievul să își atingă obiectivul de lungă durată de a o elibera împreună cu restul țării încă ocupate de Rusia.

Citește și: Focuri de armă pe aeroportul din Chișinău: Două persoane au fost ucise. Atacatorul ar fi din Wagner

Valoarea unor astfel de arme cu rază lungă de acțiune a fost demonstrată la 22 iunie, când Podul Chongar, o zonă cheie care leagă Crimeea și Oblastul Herson, a fost lovit.

Oficialii ruși au susținut că podul a fost lovit de o rachetă Storm Shadow, furnizată de Regatul Unit, care au rază de acțiune declarată oficial de cel puțin 250 de kilometri. 

Rușii au primit ordin să plece din Zaporojie până la 5 iulie

Invadatorii ruși au început să părăsească treptat Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP), iar unii angajați ZNPP au primit, de asemenea, instrucțiuni să părăsească centrala până pe 5 iulie, informează Serviciile de Informații ale Armatei ucrainene (DIU).

Rușii au primit instrucțiuni să plece în Crimeea. Potrivit informațiilor, șefa Departamentului juridic, inspectorul șef și adjunctul șefului stației de sprijin au plecat deja în peninsulă.

DIU mai subliniază că numărul patrulelor militare la ZNPP și în orașul satelit Enerhodar scade treptat.

Serviciile secrete ucrainene au raportat deja că centrala a fost minată și că rușii încearcă să creeze, printr-un „accident” nuclear, o zonă contaminată care să oprească contraofensiva ucraineană.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te