VIDEO Ucraina lovește Rusia cu ATACMS, după ce rușii le-au distrus 6 Su-27. SUA și-au dat acordul

DE Adina Mutăr | Actualizat: 03.07.2024 - 18:22
VIDEO SUA permit Ucrainei să lovescă pe teritoriul Rusiei cu ATACMS după ce rușii au distrus 6 Su-27 - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
VIDEO SUA permit Ucrainei să lovescă pe teritoriul Rusiei cu ATACMS după ce rușii au distrus 6 Su-27 - Foto: X/@secretsqrl123 (imagine cu caracter ilustrativ)

Ucraina lovește Rusia cu ATACMS, după ce rușii le-au distrus 6 Su-27. SUA și-au dat acordul. Ucrainei i se va permite să tragă cu arme americane la o distanță mai mare în Rusia dacă invadatorii încearcă să extindă linia frontului.

SHARE

Ucraina lovește Rusia cu ATACMS, după ce rușii le-au distrus 6 Su-27. SUA și-au dat acordul.

James O’Brien, secretarul de stat adjunct pentru Afaceri Europene și Eurasiatice, a declarat în cadrul unei audieri a Comisiei pentru Relații Externe a Camerei că forțele ucrainene au voie să prelungească raza de atac dacă rușii extind frontul.

Ucraina lovește Rusia cu ATACMS, după ce rușii le-au distrus 6 Su-27. SUA și-au dat acordul

Potrivit acestuia, trupele ruse își pierd capacitatea de a avansa din cauza distrugerii de către Ucraina a pozițiilor rusești de lângă graniță.

„Observam o schimbare dramatică în capacitatea Rusiei de a-și susține campania împotriva Ucrainei din cauza pierderii pozițiilor din zona în care este permis să tragă”, a spus O’Brien.

El a adăugat că prioritatea SUA a fost să furnizeze arme și să le concentreze „în zonele de cea mai mare nevoie”.

„La început, a fost zona în care Rusia și-a lansat ofensiva lângă Harkov. Și acum, așa cum a spus Jake Sullivan săptămâna trecută, dacă Rusia încearcă să extindă acest front, Ucrainei i se va permite să atingă ținte la o distanță mai mare”, a subliniat O’Brien, potrivit mil.in.ua.

Congresul SUA a cerut ridicarea tuturor restricțiilor impuse forțelor armate ale Ucrainei și extinderea utilizării rachetelor americane ATACMS cu rază lungă de acțiune împotriva bazelor militare rusești din Rusia.

În mai, Statele Unite și-au schimbat politica cu privire la atacurile Ucrainei împotriva Rusiei, dar acest lucru nu se aplica rachetelor ATACMS. Această decizie avea ca scop perturbarea ofensivei ruse în regiunea Harkov.

Rușii toacă bazele aeriene ucrainene în „așteptarea” avioanelor F-16

Revista americană Forbes a calculat pagubele aduse Forțelor Armate Ucrainene în urma loviturii efective de ieri pe aerodromul din Mirgorod și a ajuns la concluzia că Forțele Aeriene Ucrainene au suferit una dintre cele mai scumpe pierderi de la începutul Districtului Militar Central.

Ucrainenii au achiziționat de la aliații lor sau au reparat zeci de MiG-uri și Sukhoi pentru a menține forțele aeriene în acțiune până când sosesc 85 de avioane Lockheed Martin F-16 și peste zece Dassault Mirage 2000.

O dronă de supraveghere rusească a baza aeriană Mirgorod a forțelor aeriene ucrainene, la 160 de kilometri de granița de nord a Ucrainei cu Rusia, a observat cel puțin șase avioane supersonice Sukhoi Su-27 parcate în aer liber, în plină zi.

O rachetă Iskander a urmat, distrugând două dintre avoanele Sukhoi și scoțând din uz alte patru, o pierdere imensă.

Efectul fizic imediat al distrugerii aeronavelor ucrainene este mult mai important.

În prezent, avioanele Su-27 și MiG-29 sunt adaptate să utilizeze bombe aeriene occidentale JDAM-ER, Hammer și GBU-39 de foarte mare precizie, ce puteau provoca pagube pozițiilor ruse din Harkov.

Distrugerea și dezactivarea a șase astfel de aeronave simultan va reduce intensitatea operațiunilor aviatice inamice în această zonă. La rândul său, acest lucru va duce la o scădere a numărului de bombardamente asupra pozițiilor rusești din Vovcensk și împrejurimile acestora.

Citește și: SUA anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina! Sisteme antiaeriane NASAMS şi Patriot, „în meniu”

Mult mai important, raidul asupra bazei Mirgorod este doar cel mai recent dintr-o serie de lovituri rusești asupra bazelor aeriene ucrainene, Rusia știind că nu este în raza de acțiune a rachetelor occidentale, pentru că nu se permitea acest lucru.

În ultimele luni, dronele rusești Lancet au lovit cel puțin patru avioane ucrainene la baza aeriană Dolgintsevo de lângă Krivi Rig, la doar 45 de mile de linia frontului, în sudul Ucrainei.

Avioanele F-16, în pericol

Forțele ucrainene au acces la peste 20 de baze aeriene mari, zeci de aerodromuri mai mici și piste de zbor amenajate pe autostrăzi împrăștiate în toată țara.

Citește și: Ucraina va primi de la NATO 40 de miliarde de euro. Cum acţionează umbrela Alianţei

Fiecare tip de avion ucrainean poate parcurge sute de kilometri cu combustibilul intern. Nu există niciun motiv pentru un Su-27 care poate zbura peste o mie de kilometri să petreacă timp pe un aerodrom aproape de linia frontului.

Cum a fost posibil așa ceva? Forțele aeriene ucrainene dau semne de oboseală tot plimbând avioanele.

Brigăzile de luptă ucrainene încearcă să fie imprevizibile pentru a complica atacurile Rusiei, iar piloții „aproape niciodată nu decolează de pe un aerodrom, ca să aterizează pe același aerodrom”, a spus generalul James Hecker, comandantul Forțelor Aeriene americane din Europa și Africa.

Creșterea loviturilor rusești asupra avioanelor parcate ar trebui să-i oblige pe ucraineni să fie și mai imprevizibili. În același timp, ar trebui să construiască adăposturi întărite pentru a proteja avioanele parcate în timp ce nu sunt în mișcare și, de asemenea, ar putea desfășura mai multe momeli.

Indiferent ce aleg ucrainenii să facă pentru a-și proteja avioanele, ei trebuie să se miște rapid în fața atacurilor rusești necruțătoare.

„Neglijența sistemică ne poate duce pe toți la șase picioare în acest război”, a avertizat jurnalistul Illia Ponomarenko.

Avioanele rusești sunt la fel de vulnerabile în propriile baze de lângă Ucraina, dar SUA interziseseră ucrainenilor să lovească acele avioane cu arme de fabricație americană.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te