VIDEO Turcia a trimis primele 50 de vehicule Kirpi rezistente la mine în Ucraina. Putin e furios

DE Elena Andrei | 23.08.2022 - 17:31

Guvernul turc a livrat armatei ucrainene 50 de vehicule Kirpi rezistente la mine și protejate împotriva ambuscadelor, au declarat surse guvernamentale pentru Defense News. Relațiile dintre Putn și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, vor avea de suferit din cauza livrării.

SHARE

Potrivit unui oficial guvernamental, livrarea vehiculelor Kirpi a fost rezultatul unui acord guvernamental, mai degrabă decât al unei înțelegeri între Ucraina și BMC, care produce Kirpi.

„În cadrul acordului, Ministerul turc al Apărării Naționale a livrat un lot inițial de 50 de Kirpi Ucrainei", a declarat sursa guvernamentală pentru Defense News, sub rezerva anonimatului. „Vor mai fi și alte livrări".

Un oficial al BMC a confirmat pentru Defense News livrarea și structura contractului.

„Această afacere nu implică în niciun fel compania noastră", a declarat oficialul BMC, care a solicitat, de asemenea, anonimatul din cauza caracterului sensibil al subiectului. „Guvernul de la Ankara a livrat un lot de Kirpi pe care îl avea în inventarul său militar".

Președintele rus, Vladimir Putin, este deja supărat pe Erdogan pentru livrarea de drone Bayraktar care au făcut ravagii în armata rusă, iar contractul de livrare a sistemelor S-300 și S-400 către Turcia nu au detensionat relațiile. Livrarea de vehicule Kirpi către Ucraina nu este confirmată oficial.

Kirpi este un vehicul blindat 4x4 din categoria MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) care a fost proiectat și dezvoltat de compania turcă BMC.

Vehiculul a fost prezentat pentru prima dată publicului în 2010, în cadrul expoziției de apărare Eurosatory din Franța.

Citește și

Mai mulți soldați ruși de la Zaporojie, internați cu simptome caracteristice expunerii la radiaţii

Dughina, asasinată de Armata Națională Republicană rusă. Partizani care luptă împotriva lui Putin

Vehiculul Kirpi se află deja în serviciu în Kosovo, Libia, Pakistan, Qatar, Somalia, Tunisia, Tunisia, Turcia, Turkmenistan și, în prezent, în Ucraina.

Guvernul turc a semnat un contract cu BMC pentru achiziționarea a 614 vehicule Kirpi 1, iar Forțele Terestre au folosit deja acest tip de vehicul în teren. Au fost vândute peste 1.500 de vehicule Kirpi, dintre care peste 200 către clienți străini.

În 2018, BMC a introdus modelul Kirpi 2 și a câștigat un alt contract cu Turcia pentru 529 de unități.

Kirpi este echipat cu amortizoare de scaun, un sistem GPS, o cameră de luat vederi în spate și un sistem automat de stingere a incendiilor. Dispune de cinci guri de protecție pentru arme de calibru mic și de patru geamuri antiglonț pe fiecare parte a compartimentului pentru pasageri.

Vehiculul poate fi înarmat cu o mitralieră de 7,62 mm sau 12,7 mm și este disponibil și cu stații pentru armament controlat de la distanță.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te