VIDEO Trump: „Teroristul Baghdadi a murit țipând de teama trupelor SUA”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 27.10.2019 - 20:28

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat duminică că Abu Bakar al-Baghdadi a murit în timpul unui atac nocturn în Siria, condus de forțele militare americane, inclusiv Delta Force, o victorie majoră în timp ce luptă cu ancheta democraților privind suspendarea sa.

SHARE

Baghdadi s-a sinucis, împreună cu trei dintre copiii săi, prin detonarea unei veste încărcată cu explozibili, în timp ce fugea de forțele americane printr-un tunel închis, a declarat președintele republican în timpul discursului adresat națiunii, de la Casa Albă.

Trump a declarat că niciun militar american nu a fost ucis în operațiune, doar un câine de cercetare a fost rănit. Trupul lui Baghdadi a fost „mutilat de explozia” care a dus la colapsul tunelului. Trump a precizat că tunelul s-a prăbușit pe corpul lui Baghdadi, dar a menționat că a fost identificat prin testarea ADN efectuată la fața locului. „Și era ADN din belșug”, a precizat președintele american la conferința de presă ce a urmat discursului.

„Aseara, Statele Unite au adus în fața justiției liderul teroristul nr.1 din lume”, a spus Trump. „Nimeni nu scapă de justiția lui Dumnezeu”.

„Tâlharul care a încercat atât de mult să intimideze oamenii și-a petrecut ultimele momente în teamă, panică, îngrozit de forțele americane care îl urmăreau”, a spus Trump.

„A ajuns la capătul tunelului urmărit de câinii noștri. Și-a detonat vesta, omorându-se pe el și pe trei copii ai lui. Corpul său a fost mutilat de explozii. Tunelul l-a înghițit ”, a adăugat el. Vezi discursul lui Trump aici.

Trump a subliniat că teroristul își luase cu el copiii și două neveste, care aveau și ele veste cu explozibili, deși știa că acel tunel nu avea nicio ieșire. S-a dus la moarte sigură și și-a luat și familia cu el.

Trupele speciale de desant nu au găsit pe nimeni în casă, după atacul inițial, și au presupus că Baghdadi și ai lui s-au dus în tunel. Militarii americani aveau un robot de urmărire, temându-se că Baghdadi va recurge la veste cu explozibili, dar care nu a putut fi folosit în tunel, de aceea au intrat câinii.

Citește și VIDEO Liderul ISIS, Al Baghdadi, s-a sinucis în timpul unui raid Delta Force, aprobat de Trump

Mai mulți luptători ISIS și 11 copii, despre care se presupune că sunt ai lui Baghdadi, s-au predat și au fost luați în custodie de forțele americane. Cele două neveste au fost găsite moarte în urma exploziei din tunel, fără să mai apuce să detoneze propriile veste.


Președintele Trump a mulțumit Rusiei, care a a deschis spațiul aerian în Siria pentru atac, Turciei, Irakului și aliaților kurzi, care „au dat câteva informații utile”.

Președintele Donald J. Trump a urmărit operațiunea în direct, în Sala Specială, împreună cu vicepreședintele Mike Pence, consilierul pentru securitate națională, Robert O'Brien, secretarul Apărării, Mark Esper, șeful Statului Major Interarme, generalul Mark A .Milley, și generalul Marcus Evans, director adjunct pentru Operațiuni Speciale.

Trump a reiterat că prioritatea sa în străinătate este „înfrângerea durabilă și totală a ISIS și a altor organizații teroriste”, în timp ce rămâne hotărât să retragă trupele din Siria, dar lăsând locul eliberat definitiv de islamiști.


Ca o remarcă pentru cei care aseamănă operațiunea de lichidarea a liderului ISIS cu cea a liderului Al Qaida, Trump a subliniat că Osama Bin Laden va fi uitat, dar Baghdadi nu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te