VIDEO Trei bombardiere rusești decolate din Siria hărțuiesc portavionul HMS Queen Elizabeth

DE Elena Andrei | Actualizat: 13.01.2023 - 23:18
HMS Queen Elizabeth/Foto: defense news

Imagini dramatice surprind momentul în care o escadrilă de avioane de vânătoare rusești a hărțuit o navă de război a Marinei britanice într-o manevră amenințătoare.

SHARE

Trioul de bombardiere - inclusiv cel puțin două avioane de luptă SU-24 - a putut fi văzut cum se îndreaptă spre HMS Queen Elizabeth în timp ce nava de război se îndrepta spre Canalul Suez, ceea ce a determinat echipajul să își trimită propriile avioane de luptă invizibile F-35 pentru a le confrunta.

HMS Queen Elizabeth, în valoare de 3,2 miliarde de lire sterline, supranumită "Big Lizzie", este cea mai mare navă de război din Marea Britanie, alături de nava sa soră HMS Prince of Wales.

Scenele incredibile au fost surprinse în iunie 2021, în timpul primei misiuni operaționale a navei Queen Elizabeth, și au fost dezvăluite vineri, înaintea difuzării unui documentar BBC ce prezintă desfășurarea de șapte luni a navei în Orientul Îndepărtat. 

Trei avioane rusești ce au fost detectate îndreptându-se spre navă după ce au fost desfășurate de la o bază din apropiere, în Siria, aproape că au declanșat un incident diplomatic.

În timp ce avioanele se apropie la 2.100 de metri, unul dintre membrii echipajului avertizează: "Am trei avioane rusești la șase mile", în timp ce un altul spune: "Vizibil. Am înțeles. Trei avioane rusești se apropie".

Citește și

Bătălia pentru putere la Kremlin. Șoigu și-a scos militarii privați contra mercenarilor lui Prigojin

Serviciile secrete daneze: Putin suferă de dureri cronice și are cancer, dar nu în fază terminală

Acest lucru determină echipajul să își ocupe rapid posturile și să avertizeze aeronavele rusești că riscă să fie doborâte.

"Aceasta este o navă de război a coaliției. Acțiunile voastre par a fi amenințătoare. Întoarceți-vă imediat sau pot lua măsuri împotriva voastră”, avertizează un ofițer de marină prin radio.

În camera de comandă, un alt ofițer spune: "Au fost date avertismente. Niciun răspuns la avertismente de data aceasta, aeronavele își continuă zborul".

Echipajul nu primește niciun răspuns din partea piloților ruși. 

În momentul producerii incidentului, avioanele invizibile F-35 staționate la bordul navei Queen Elizabeth efectuau misiuni de atac în Orientul Mijlociu împotriva teroriștilor ISIS. 

În timpul pregătirii confruntării, s-a crezut că o fregată rusă ar fi încercat să "blocheze" portavionul și să împiedice nava să își lanseze avioanele.

Incidentul a fost unul dintr-o serie de întâlniri pe care Royal Navy le-a avut cu forțele rusești în timpul desfășurării sale.

„Au fost frecvente. Nu a fost zilnice, dar au fost frecvente”, a declarat o sursă din domeniul apărării pentru Daily Mail.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te