VIDEO Totul despre ce implică Acordul Brexit dintre Marea Britanie și UE

DE Adina Mutăr | Actualizat: 24.12.2020 - 19:16
sursă captura tv

Premierul Boris Johnson a oferit națiunii un „cadou de Crăciun”, obținând un acord istoric de ieșire din Uniunea Europeană, după „patru ani, cinci luni și 29 de zile” de la referendumul Brexit și cu șapte zile înainte de desprinderea de blocul comunitar, scriu ziarele britanice.

SHARE

Premierul Boris Johnson a postat pe Twitter semnul victoriei și anunțul „Înțelegerea s-a încheiat”.

Dar ce înseamnă acest lucru. Pe surse, „tot ce s-a promis în referendumul din 2016 - controlul asupra banilor, frontierelor, legilor, apelor de pescuit și comerțului”.

O sursă din Downing Street a declarat pentru The Sun: „Înțelegerea este o veste fantastică pentru familiile și întreprinderile din fiecare parte a Regatului Unit. Am semnat primul acord de liber schimb bazat pe zero tarife și zero cote care a fost realizat vreodată cu UE”.

Într-o concesie majoră, Bruxelles-ul a renunțat la impunerea de tarife pentru mărfurile britanice dacă Londra nu va mai permite pescuitul pentru țările membre UE.

Șefa UE, Ursula Von der Leyen, a declarat joi că semnarea acordului a fost rezultatul unei cooperări.

Imediat după anunț, lira a crescut în raport cu dolarul.

Negociatorii au lucrat peste noapte și joi după-amiaza pentru a rezolva detalii minore în textul legal de 2.000 de pagini, după ce s-a soluționat blocajul crucial privind pescuitul.

 

Într-o ședință miercuri noapte a Cabinetului, premierul britanic a anunțat că acordul a fost conceput „pentru a permite atât Regatului Unit, cât și UE să își păstreze suveranitatea”.

„Vecinii devin acum prieteni buni”, a fost mesajul premierului.

Acordul este un câștig major pentru Marea Britanie și un succes personal pentru Johnson la sfârșitul unui an dificil.

Fostul secretar pentru Brexit, David Davis, a declarat pentru LBC că nu este foarte fericit cu „ideea că Parlamentul va trebui să fie de acord cu un acord de 2.000 de pagini într-o singură zi”.

Nigel Farage a fost radical, susținând că Marea Britanie va rămâne aliniată la normele UE în următorii ani, dar sperând că acordul „va fi începutul sfârșitului Uniunii Europene”.

Problema pescuitului, cuiul lui Pepelea

Boris Johnson a fost de acord să dea UE un sfert din cota sa de pescuit, ceea ce înseamnă că Marea Britanie va avea puțin peste 66% din pescuitul în apele britanice. Și va exista o fază de tranziție de cinci ani și jumătate, mai puțin decât cei zece ani ceruți inițial de UE.

Industria auto

Marea Britanie este lider mondial în domeniul vehiculelor ecologice și este îngrijorată de protejarea a mii de locuri de muncă de înaltă tehnologie și în privința industriei auto. Londra a insistat să utilizeze baterii importate din China pentru mașinile electrice expediate pe continent, ceea ce era considerat inaceptabil de către Bruxelles.

Dar noaptea trecută, diplomații UE s-au dovedit mai maleabili în această privință, susținând că există „spațiu de manevră” pentru acest subiect.

Potrivit negocierilor, Comisia Europeană va reglementa cantitatea produselor de proveniență străină ce poate fi folosită pe plan local, în „condiții comerciale preferențiale”.

Ce înseamnă acordul pentru britanici

Mărfurile vor continua să circule fără tarife între UE și Marea Britanie

Marea Britanie va avea control asupra pescuitului în apele proprii și va putea să își stabilească propriile legi

Dacă Marea Britanie nu va reduce unele dintre regulile și legile sale în anumite domenii, riscă acuzații și sancțiuni din partea UE

Britanicii vor trebui să se asigure că au pașaport valabil șase luni și vor călători fără viză timp de 90 de zile, după care vor trebui să solicite una

Nu este clar ce se va întâmpla cu Cardul European de asigurare a sănătății, dar britanicii care au nevoie de tratament medical continuu îl vor primi cel puțin un an

Oamenii trebuie să solicite în avans un pașaport pentru animale de companie

Oricine conduce în Europa trebuie să obțină un nou permis

În ceea ce privește migrația, din ianuarie va funcționa un nou sistem bazat pe puncte, ceea ce înseamnă că libertatea de mișcare se va încheia

Marea Britanie va părăsi piața unică și uniunea vamală, dar va avea acces pentru anumite mărfuri

 

 

Deputații britanici vor semna cel mai probabil la 30 decembrie.

Boris Johnson și șeful UE, Ursula von der Leyen, au stabilit o linie directă directă între Downing Street și sediul central al UE pentru detalii.

Acordul va fi în curând aprobat provizoriu de către statele membre.

Miniștrii și diplomații UE27 din Consiliu pot decide dacă aplică provizoriu acordul sau nu, acesta putând fi adoptat prin procedură scrisă mai degrabă decât printr-un vot personal.

Deputații pot vota apoi ratificarea finală la începutul lunii viitoare.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te