VIDEO Taiwanul învață Ucraina cum să-și ascundă avioanele F-16. Nici China nu le găsește

DE Adina Mutăr | Actualizat: 29.05.2024 - 15:13
Taiwanul învață Ucraina cum să-și ascundă avioanele F-16. Nici China nu le găsește - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Taiwanul învață Ucraina cum să-și ascundă avioanele F-16. Nici China nu le găsește. Forțele aeriene din Taiwan au cele mai proaste condiții pentru dispersarea clasică a aviației, așa că experiența lor este extrem de utilă pentru Ucraina.

SHARE

Taiwanul învață Ucraina cum să-și ascundă avioanele F-16. Nici China nu le găsește. 

Citește și: VIDEO Un avion F-35 nou, de 200.000.000$, s-a prăbușit după ce a realimentat. România a comandat 32

Citește și: VIDEO China „deschide focul” asupra Taiwanului înconjurat cu 62 de avioane și 27 nave de război

La 21 mai, Olanda a anunțat finalizarea pregătirii primului grup de tehnicieni, iar un grup de piloți a finalizat pregătirea în Statele Unite la Baza 162 a Forțelor Aeriene ale Gărzii Naționale din Tucson.

Așa cum a amenințat Kremlinul în nenumărate rânduri, de îndată ce avioanele F-16 vor ajunge în Ucraina, vor deveni ținta nr. 1 pentru Federația Rusă. 

Taiwanul învață Ucraina cum să-și ascundă avioanele F-16. Nici China nu le găsește

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Ilia Ievlaș, a declarat că există pregătiri intense pentru bazele aeriene, „depozite subterane, buncăre”, precum și planuri de dispersare a aeronavelor, plus „o serie întreagă de acțiuni ce ar trebui să inducă în eroare inamicul”.

În situația în care se află Ucraina, experiența Taiwanului, aflat în prezent sub un „asediu educațional” de către China - care desfășoară în mod amenințător exerciții de capturare a insulei, ca într-un război real - ar putea fi utilă, scrie defence-ua.com.

Pentru Republica Populară Chineză, o invadare a Taiwanului presupune obținerea unei superiorități totale în aer, așa că loviturile asupra bazelor aeriene au prioritate. Și în armata taiwaneză, un loc la fel de important este acordat protecției aeronavelor.

Situația este și mai critică pentru Forțele Aeriene Taiwaneze, deoarece teritoriul insulei este limitat.

Autoritățile permit utilizarea autostrăzilor ca aerodromuri de rezervă și astfel de antrenamente sunt organizate în mod regulat. Dar, din cauza densității clădirilor și a topografiei caracteristice a insulei cu o parte nesemnificativă a suprafeței plane, acestea trebuie să aterizeze și să decoleze aproape în mijlocul centrelor urbane.

Citește și: VIDEO Instructorii români își iau rămas bun de la militarii ucraineni. F-16, în luptă din iunie

Ca să reducă dinaceste neajunsuri, forțele taiwaneze acordă un rol semnificativ adăpostirii avioanelor în subterane, iar din 2022 s-au antrenat în acest sens.

Într-o filmare a unuia dintre exerciții se văd mai multe avioane într-un depozit subteran în același timp. Locul exercițiului era Baza Aeriană Chihan, situată pe aerodromul din est, cel mai îndepărtat de China continentală.

Citește și: Olanda va asambla un Patriot pentru Ucraina pe „model” Ikea. România ar trebui să dea componente

Până și rețeaua adăposturilor subterane este cât se poate de dispersată, au porți pe ambele părți și comunică între ele pe mai multe căi.

Taiwanul se pregătește în prezent să respingă o posibilă agresiune a Chinei și toată strategia se bazează pe a nu lăsa inamicul să preia supremația aeriană și de a stabili o blocadă navală. 

Iar în această strategie, avioanele F-16 sunt de bază.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te