VIDEO Succesul Ucrainei în Herson are un singur nume - HIMARS. Ajutorul din SUA a fost decisiv

DE Daniel Toșa | 15.11.2022 - 11:53

Succesul Ucrainei de a alunga trupele rusești din orașul-cheie Herson din sudul Ucrainei poate fi atribuit în mare parte armelor HIMARS furnizate de Statele Unite, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în cea mai recentă evaluare a sa.

SHARE

Institutul pentru Studiul Războiului a transmis că succesul Kievului a rezultat în mare parte din utilizarea inovatoare de către forțele armate ucrainene a sistemului de rachete de precizie HIMARS pentru a întrerupe liniile de aprovizionare rusești.

Forța operativă ucraineană "Kakhovka" a creditat anterior HIMARS ca fiind cea care a ajutat trupele sale să distrugă aproape toate podurile mari controlate de Rusia în sudul regiunii Herson, lucru care a tăiat în mare parte accesul forțelor rusești la livrările vitale de arme, echipamente militare și personal din regiunea anexată Crimeea.

Ucraina a folosit, de asemenea, armele pentru a lovi depozite de aprovizionare și muniție, precum și sedii de comandă.

Citește și: VIDEO Fost ambasador SUA: Nu înțeleg de ce România nu redeschide mine și nu exploatează metale rare

Tactica Ucrainei cu HIMARS

ISW a declarat că, deși munițiile HIMARS pe care Statele Unite le-au dat Ucrainei nu sunt potrivite pentru distrugerea podurilor, având în vedere că focoasele lor sunt prea mici și nu sunt optimizate pentru astfel de lovituri, Ucraina a reușit să ocolească acest lucru.

Forțele armate ucrainene (UAF) "au dezvoltat o tactică pentru a ocoli această limitare, efectuând mai multe lovituri de precizie asupra podului cheie Antonivskiy și a drumului care trecea pe deasupra barajului Kakhovka în așa fel încât să rupă șoselele în linie, făcându-le inutilizabile fără a distruge efectiv infrastructura podurilor (sau a deteriora grav barajul)", a declarat think tank-ul.

Citește și: Putin anunță că nu vrea pace. Lavrov, aflat în Bali, la summit-ul G20, era să facă infarct

Trupele ucrainene au continuat să lovească podurile în timp ce rușii încercau să le repare, vizând atât echipamentul de reparații, cât și șoselele, până când rușii au renunțat în cele din urmă, au notat experții.

HIMARS a făcut diferența în Ucraina

Forțele rusești au încercat, de asemenea, să construiască un pod de pontoane sub podul Antonivski ca măsură de atenuare, dar armata ucraineană a atacat și acest efort, determinându-i pe ruși să renunțe la el.

"Rușii au rămas la final cu barje care transportau provizii, echipamente și întăriri din est spre malul vestic. UAF a atacat și barjele și zonele de debarcare, dar sistemul de feriboturi a fost în orice caz insuficient pentru a aproviziona cele aproximativ 20.000 de trupe mecanizate rusești care încercau să își mențină așezarea pe malul vestic al râului", a precizat ISW.

În timpul vizitei sale de luni la Kherson, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit aliaților și SUA, spunând că HIMARS a făcut o mare diferență.

De asemenea, el s-a adresat soldaților, spunând că Ucraina "merge înainte" și este pregătită pentru pace, și a supervizat o ceremonie oficială de ridicare a drapelului.

Președintele a declarat că a fost vital pentru el să viziteze orașul și să demonstreze că "ne întoarcem cu adevărat, ne ridicăm cu adevărat steagul".

"Sunt foarte fericit, se poate vedea din reacția oamenilor, reacția lor nu este regizată. Oamenii așteptau armata ucraineană, soldații noștri, pe noi toți", a declarat Zelenski.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te