VIDEO SUA pun pe MIG-ul Ucrainei „racheta momeală”, imposibil de detectat de ruși. Se zăresc și F-16

DE Alex Darvari | Actualizat: 22.05.2024 - 12:17

VIDEO SUA pun pe MIG-ul Ucrainei așa numita „rachetă capcană”, imposibil de detectat de euși. Este pentru prima oară când astfel de rachete sunt zărite în înzestrarea unor avioanel ale Ucrainei. La orizont se zăresc și avioanele F-16 care ar urma să atace Rusia în această vară.

SHARE

Un eveniment popularizat peste tot în publicațiile militare a fost reprezentat de primul zbor al unui avion MIG-29 al Ucrainei cu „bomba momeală (sau capcană)” oferită de SUA.

În timp ce forțele aeriene ucrainene așteaptă avioanele de vânătoare F-16 olandeze pentru a se confrunta cu forțele aeriene rusești, o imagine rară a unui MiG-29 ucrainean echipat cu ADM-160 Miniature Air-Launched Decoys (MALD) a apărut online.

Citește și: VIDEO Putin atacat de Ucraina cu temutele avioane F-16 chiar de luna viitoare. Mii de drone, ajută

VIDEO SUA pun pe MIG-ul Ucrainei „racheta capcană”, imposibil de detectat de ruși. Se zăresc și F-16

Conform informațiilor publice, fotografia de mai jos arată o trecere la joasă a unui MiG-29 al Forțelor Aeriene ucrainene din cadrul Brigăzii 114 de aviație tactică. Sub aripile aeronavei se poate vedea o rachetă capcană sau momeală ADM-160 MALD (Miniature Air-Launched Decoy) furnizată de SUA.

Citește și: 10 piloți ucraineni de F-16, pregătiți să deschidă urgia frontului. Cum va răspunde Kremlinul?

Deși aceste momeli au fost folosite pentru a înșela sistemele de apărare aeriană rusești încă din 2023, este pentru prima dată în mai bine de un an când un avion de luptă ucrainean a fost fotografiat cu ADM-160 MALD și, cu siguranță, prima dezvăluire publică a acestor rachete momeli echipate pe MiG-29 Fulcrum.

Deși „momelile” au fost livrate în Ucraina în 2023, Forțele Armate ale Ucrainei (AFU) nu au recunoscut oficial livrările. Abia în mai 2023 au fost descoperite resturile uneia în Luhansk, confirmând utilizarea acesteia de către AFU, după cum a raportat anterior EurAsian Times.

Cine a lansat „momeala”?

În urma descoperirii resturilor sale, observatorii și experții militari au început să speculeze cu privire la platforma pe care Kievul ar fi folosit-o pentru a lansa momeala. Unii au speculat inițial că ar putea fi un MiG-29, care a fost combinat și cu alte sisteme de armament american, cum ar fi bombele inteligente Joint Direct Attack Munition-Extended range (JDAM-ER) și AGM-88 HARM. Alții au crezut că ar putea fi chiar un Su-27.

MALD este un sistem de zbor autonom și programabil care poate imita aeronavele SUA sau ale aliaților pentru a deruta sistemele integrate de apărare aeriană (IADS) ale inamicului. În ciuda lipsei unui focos exploziv sau a unei capacități de atac, acesta are o importanță incredibilă într-un rol ofensiv.

Un fost oficial al Departamentului american al Apărării (DoD), Trent Telenko, a declarat: "AGM-160B MALD este, în esență, o mică rachetă de croazieră/bombă de planare orientată spre bruierea radarelor pentru a arăta ca un avion mai mare. Prezența sa în arsenalul Ucrainei înseamnă foarte mult".

Momeală pentru ca avioanele să pară mai mari

Aceste MALD sunt, în esență, rachete de croazieră miniaturale menite să păcălească apărarea aeriană adversă. Ele pot interfera cu radarele inamice sau îi pot păcăli pe operatorii lor să creadă că amenințările se apropie din direcții diferite, deturnând frecvent atenția apărătorilor și resursele de la adevăratele amenințări iminente.

Au existat rapoarte conform cărora Ucraina a folosit aceste momeli în tandem cu rachetele cu rază lungă de acțiune Storm Shadow sau SCLAP-EG. ADM-160 MALD poate ajunge în locații mult peste cele ale unei Storm Shadow sau SCALP-EG.

În plus, acestea au o greutate de puțin sub 150 kg și ar putea fi programate să reproducă diferite semnături radar ale aeronavelor și rachetelor, înșelând astfel apărarea aeriană rusă.

Un raport Izvestia susținea că armata rusă a distrus, la 12 ianuarie, două rachete ADM-160 MALD. Conform unei analize anterioare a EurAsian Times, este probabil ca MALD să fie lansată prima, urmată de o aeronavă MiG-29 sau Su-27 care lansează racheta AGM-88 HARM. Apoi, Su-24 Fencer trage cu Storm Shadow. Planul este văzut ca fiind acela de a elimina mai întâi radarul, apoi de a ataca țintele terestre cu Storm Shadows.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te