Portavionul USS Gerald R Ford, care a costat peste 13 miliarde de dolari, este însoțit de 20 de nave și 60 de avioane de luptă.
Nava este alimentată de două reactoare nucleare și poate transporta mai mult de 70 de aeronave, inclusiv elicoptere și avioane cu reacție.
Viceamiralul Dan Dwyer, comandantul Flotei a 2-a a SUA, a declarat că grupul de luptă al portavionului USS Gerald R Ford va fi desfășurat în Atlantic.
„Atlanticul este o zonă de interes strategic. Obiectivul nostru principal este de a contribui la o regiune atlantică pașnică, stabilă și fără conflicte prin puterea navală combinată a aliaților și partenerilor noștr”, a declarat Dwyeri.
„Desfășurarea grupului de atac al portavioanelor USS Gerald R Ford este evoluția firească a angajamentului nostru reînnoit față de Atlantic.”
Desfășurarea grupului de luptă naval coincide cu punerea în mișcare a „trenului nuclear” al lui Putin, pe fondul amenințărilor liderului de la Kremlin.
SUA și aliații săi vor distruge trupele și echipamentele Rusiei din Ucraina și îi vor scufunda flota din Marea Neagră, dacă președintele rus, Vladimir Putin, va folosi arme nucleare în Ucraina, a avertizat duminică fostul director al CIA și general de armată cu patru stele în retragere David Petraeus.
Petraeus a precizat că nu a vorbit cu consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan despre răspunsul probabil al SUA la o escaladare nucleară din partea Rusiei, despre care oficiali ai Administrației Biden au declarat că a fost comunicat în mod repetat Moscovei.
„Doar pentru a vă oferi o ipoteză, am răspunde prin conducerea unui efort NATO colectiv care ar elimina fiecare forță convențională rusă pe care o putem vedea și identifica pe câmpul de luptă din Ucraina și, de asemenea, în Crimeea și fiecare navă din Marea Neagră”, a declarat Petraeus pentru ABC News.
Senatorul Marco Rubio, cel mai important membru republican al Comisiei pentru relații externe din Senat, a declarat pentru CNN că este „foarte posibil” ca Putin să lovească punctele de distribuție prin care armamentul SUA și al aliaților intră în Ucraina, inclusiv în interiorul Poloniei.
Senatorul a recunoscut amenințarea nucleară, dar a spus că cel mai mult îl îngrijorează „un atac rusesc în interiorul teritoriului NATO, de exemplu, vizând aeroportul din Polonia sau un alt punct de distribuție".
„Nato va trebui să răspundă la acest lucru”, a spus el.
„Cum va răspunde, cred că în mare parte va depinde de natura atacului, de amploarea și de scopul acestuia.”