VIDEO Statele Unite iau în considerare să trimită Ucrainei rachete cu rază de acțiune de 160 de km

DE Daniel Toșa | 29.11.2022 - 09:26
VIDEO Statele Unite iau în considerare să trimită Ucrainei rachete cu rază de acțiune de 160 de km - FOTO: Profimedia

Pentagonul ia în considerare o propunere a companiei Boeing de a furniza Ucrainei bombe de precizie ieftine și de mici dimensiuni, montate pe rachete disponibile din abundență, permițând Kievului să lovească mult în spatele liniilor rusești.

SHARE

Stocurile militare americane și ale aliaților se reduc, iar Ucraina se confruntă cu o nevoie tot mai mare de arme mai sofisticate pe măsură ce războiul se prelungește. Sistemul propus de Boeing, denumit Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), este unul dintre cele 12 planuri pentru a pune în producție noi muniții pentru Ucraina și aliații americani din Europa de Est, au declarat surse din industrie

Deși Statele Unite au respins inițial solicitările pentru racheta ATACMS cu raza de acțiune de 297 km, raza de acțiune de 160 km a GLSDB ar permite Ucrainei să atingă ținte militare valoroase care au fost inaccesibile și ar ajuta-o să continue să preseze contraatacurile prin întreruperea zonelor din spate ale Rusiei.

De când ar putea primi Ucraina rachetele GLSDB?

GLSDB ar putea fi livrată încă din primăvara anului 2023, potrivit unui document analizat de Reuters și de trei persoane familiarizate cu planul. Acesta combină bomba de diametru mic GBU-39 (SDB) cu motorul de rachetă M26, ambele fiind comune în inventarul SUA.

Citește și: Băluță cere CNP-ul jurnaliștilor ca să spună ce bani publici „sparge” pe becurile de sărbători

Doug Bush, cumpărătorul șef de armament al armatei americane, a declarat săptămâna trecută reporterilor de la Pentagon că armata are în vedere, de asemenea, accelerarea producției de proiectile de artilerie de 155 de milimetri - în prezent fabricate doar în instalații guvernamentale - permițând contractorilor din domeniul apărării să le construiască.

Invazia Rusiei în Ucraina a crescut cererea de arme și muniții americane în Europa

Invazia Ucrainei a dus la creșterea cererii de arme și muniție de producție americană, în timp ce aliații SUA din Europa de Est "fac o mulțime de comenzi", pentru o serie de arme pe măsură ce aprovizionează Ucraina, a adăugat Bush.

Citește și: VIDEO Iohannis, după întâlnirea cu secretarul NATO: E nevoie de mai mulți militari pe Flancul Estic

Este vorba de a obține cantitate la un cost ieftin", a declarat Tom Karako, expert în arme și securitate la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale. El a spus că scăderea stocurilor americane ajută la explicarea grabei de a obține mai multe arme acum, afirmând că stocurile "devin scăzute în raport cu nivelurile pe care ne place să le avem la îndemână și cu siguranță cu nivelurile de care vom avea nevoie pentru a descuraja un conflict în China".

De asemenea, Karako a remarcat faptul că ieșirea SUA din Afganistan a lăsat disponibile o mulțime de bombe lansate din aer. Acestea nu pot fi utilizate cu ușurință cu avioane ucrainene, dar "în contextul actual ar trebui să căutăm modalități inovatoare de a le converti în capacitate de standoff, potrivit Reuters.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te