Video. Securiștii lui Plahotniuc au răpit profesori turci din Chișinău și i-au predat lui Erdogan

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 06.09.2019 - 21:56

Turcia a oferit bani grei pentru expulzarea „oamenilor lui Fethullah Gulen”, clericul considerat vinovat de orchestrarea puciului din 2016. Omul de afaceri moldovean Vlad Pahotniuc a considerat că e o afacere bună și i-a livrat șapte profesori de la Chișinău.

SHARE

Unul dintre foștii adjuncți ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS), din Republica Moldova, Alexandru Baltaga, a fost reținut pentru 72 de ore și pus sub învinuire, iar directoarea Biroului Migrație și Azil, Olga Poalelungi, a fost pusă sub învinuire și s-a cerut suspendarea sa provizorie din funcție, în cazul profesorilor turci „expulzați” din Moldova, a anunțat Agora.md., citată de G4Media.  

Deutsche Welle relatează că la 6 septembrie 2018, șapte profesori turci ai Liceului „Orizont” din Chișinău au fost luați de forțele speciale din familiile lor și trimiși în pușcărie în Turcia, „deciziile fiind luate cu scopul asigurării securității naţionale”, se menționa într-un comunicat al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova.

Vezi cum au procedat oamenii lui Plahotniuc cu profesorii turci și familiile lor aici.

Comunicatul mai preciza că turcii expulzați ar fi fost „suspectați de legături cu o grupare islamistă despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări”.

Trei din cei șapte dascăli au fost deja condamnați la 6 ani și jumate, 9 ani și 12 ani de închisoare de regimul Erdogan, iar alți patru își așteaptă sentința.

Profesorii erau absolvenți ai universităților sponsorizate de Fethullah Gulen, aceasta fiind singura lor legătură cu „terorismul”.

După ce a căzut regimul manipulat de Plahotniuc, în iunie 2019, noua guvernare de la Chișinău a încercat să afle cine și de ce a dispus expulzarea celor șapte dascăli turci, iar concluziile sunt șocante.

„Expulzarea profesorilor turci în 2018 a fost o ordinară răpire de persoane – o acţiune penală săvârşită cu încuviințarea unor demnitari de stat şi cu participarea structurilor statului”, susține președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, Chiril Moțpan.

El a menționat că cetățenii turci au fost transportați în Turcia cu un avion charter pentru care Serviciul de Informație și Securitate a plătit 340 de mii de lei moldovenești.

Potrivit lui, fostul director al Serviciului de Informații şi Securitate, Vasile Botnari, cunoscut la Chișinău ca „mâna dreaptă” a fostului lider PDM, Vlad Plahotniuc (fugit din Moldova), s-ar face responsabil de expulzarea abuzivă a cetățenilor turci.

Moțpan susține că dascălii au fost escortaţi spre Turcia prin Aeroportul Internaţional Chişinău, fiind însoţiţi de ofiţeri SIS la bordul aeronavei, în lipsa unui ordin de deplasare peste hotarele Republicii Moldova.

În operaţiune au fost implicaţi angajaţi ai Biroului Migraţie şi Azil, ai Poliţiei de Frontieră, ai Inspectoratului Naţional de Patrulare, reprezentanţi ai Ambasadei Turciei şi cei ai companiei „Avia Invest”, concesionara Aeroportului.

„A fost ignorată procedura de înștiințare a cetăţenilor turci privind deciziile de îndepărtare de pe teritoriul Republicii Moldova. Le-a fost îngrădit dreptul la apărare şi contestare în judecată a deciziei Biroului Migraţie şi Azil în termen de 30 de zile, cum prevede legislaţia. Au fost încălcate prevederile legii privind procedura de îndepărtare a cetățenilor străini. Nu li s-a permis să-şi ia actele de identificare necesare pentru părăsirea Republicii Moldova. Nu au fost epuizate căile naţionale de recurs”, a menționat Moțpan.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te