EXCLUSIV VIDEO Rușii pierd războiul, dar se răzbună atacând locuri publice din Harkov

DE Remus Cernea | Actualizat: 21.09.2022 - 10:55

Într-un raport dat publicității în luna august, prin care și-a știrbit foarte mult din credibilitate, Amnesty International acuza armata ucraineană că își amplasează forțele în apropierea unor zone civile și că astfel îi provoacă pe ruși să atace acele zone.

SHARE

Consecințele ar fi mortale pentru cetățenii din împrejurimi. Raportul a generat o revoltă cvasi-unanimă la nivel internațional, numeroși membri ai Amnesty Internațional din Ucraina, Suedia și Norvegia prezentându-și demisiile în semn de protest față de textul acestuia. În același timp, Raportul a fost preluat și folosit intens de propaganda rusă, inclusiv pe rețelele sociale în România, pentru a justifica crimele comise de armata lui Putin în Ucraina.

Citește și: VIDEO Putin anunță mobilizarea parțială și amenință Occidentul și NATO cu armele nucleare

Una dintre presupozițiile eronate ale acestui raport, coordonat de o persoană recunoscută pentru postările anti-NATO pe care le-a făcut pe Twitter și deci, cu un puternic bias ideologic care i-a alterat perspectiva asupra lucrurilor, a fost aceea că rușii nu ar dori să atace ținte civile. Or, așa cum am constatat direct, la fața locului, în calitate de corespondent de război pentru Newsweek România, în Harkov rușii nu doar că nu au rețineri în a lovi ținte civile, ci chiar o fac în mod deliberat.

Zilnic orașul a fost atacat timp de jumătate de an atât cu rachete, cât și cu lovituri de artilerie întrucât linia frontului era la doar câțiva kilometri de oraș, astfel că acesta putea fi lovit ușor de tunuri. Alarmele antiaeriene sunau de multe ori pe zi, de dimineața până noaptea târziu, iar țintele lovite, au fost adesea nu doar clădiri administrative, ci blocuri de locuințe, stații de autobuz, clădiri de birouri, magazine, săli de sport, bazine de înot, parcuri, străzi ori alte zone fără nici o legătură cu obiective militare.

Iar în ultima perioadă rușii lovesc și rețelele de energie ucrainene. Este limpede că prin astfel de acțiuni, Putin a dorit să frângă spiritul de rezistență al civililor, ceea ce, după cum vedem, nu doar că nu a reușit să o facă, dar a profilat poporul ucrainean în fața întregii lumi drept unul dârz și doritor să lupte, cu uriașe sacrificii, pentru libertate și democrație.

Amnesty Internațional încearcă să își repare imaginea, serios deteriorată, și a anunțat că va revizui raportul și că va încerca să înțeleagă cum de în acesta s-au strecurat erori de abordare uimitoare. Întrucât organizația are merite remarcabile de-a lungul ultimelor decenii pentru apărarea drepturilor omului, și eu îmi doresc să își constate și să își recunoască greșelile și să le corecteze. E nevoie în multe alte situații de astfel de organizații precum Amnesty International care să își prezerve însă cu grijă credibilitatea și să își respecte, pe viitor, standardele cu care ne-a obișnuit până de curând.

Pe lângă numeroasele crime de război comise la Bucea, Mariupol, Izium și în alte locuri, încă un argument că nu se poate pune problema în nici un fel că rușii ar avea scrupule în ceea ce îi privește pe civili, oferim și prin acesta material. Întrucât pierd pe front, iată că rușii se răzbună pe civili! Într-o serie de atacuri care au ucis 4 civili și au rănit alți 11 într-o singură zi, armata rusă a lovit până și toaleta publică dintr-un parc!

Dacă nu ar fi vorba de un război cu atât de multe victime civile, probabil am asocia atacul cu termenul de „ridicol”. Întrucât se moare des în Harkov, asocierea potrivită pentru o astfel de situație este însă cruzimea rușilor care sistematic încearcă să distrugă infrastructura socială a orașelor ucrainene. Să plaseze în mintea oamenilor ideea că oriunde s-ar afla, moartea rusă îi poate răpi fulgerător în orice clipă.

Asemenea atacuri nu reușesc însă să slăbească rezistența admirabilă a ucrainenilor, ci doar îngroașă dosarul deja extrem de voluminos al crimelor Rusiei lui Putin pentru care cei responsabili vor trebui să răspundă în fața judecății istoriei, dar și a unui Tribunal Internațional.

Remus Cernea este corespondentul Newsweek în Ucraina

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te