VIDEO Rusia se teme de sistemele HIMARS și M270 MLRS din România. Testarea acestora a început

DE Adina Mutăr | Actualizat: 07.02.2024 - 08:58
Rusia se teme de sistemele HIMARS și M270 MLRS din România - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Rusia se teme de sistemele HIMARS și M270 MLRS din România. Testarea acestora a început . Analiștii militari ruși sunt cu ochii pe exercițiul Dynamic Front care se desfășoară în România și implică sisteme avansate de artilerie.

SHARE

Rusia se teme de sistemele HIMARS și M270 MLRS din România. Testarea acestora a început în cadrul NATO, aproape de granița cu Rusia, de aceea specialiștii militari ruși sunt îngrijorați.

A început exercițiul Dynamic Front în Germania, România, Polonia și Turcia, iar militarii ruși de la portalul Telgram/Rybar analizează desfășurarea acestuia.

Rusia se teme de sistemele HIMARS și M270 MLRS din România. Testarea acestora a început 

În timpul acestui exercițiu, grupurile de artilerie, în primul rând Comandamentul 56 de Artilerie al Armatei SUA, precum și alți membri NATO, vor elabora scenariul utilizării lor în luptă într-un război cu drepturi depline.

Judecând după declarațiile reprezentanților comandamentului forțelor armate americane în Europa, tragerile vor fi efectuate pe poligon, iar apoi desfășurarea în zona de luptă, care ar fi Rusia și Belarus, scrie Rybar.

Accentul principal al monitorizării acestui exercițiu se pune pe tacticile de artilerie.

„Ținând cont de durata lungă și de rolul războiului contra sistemelor de artilerie, se va pune probabil accent pe studierea experienței conflictului din Ucraina”, în care caz, Rybar atrage atenția, cu oarecare ironie, că dronele schimbă tacticile clasice ale artileriei.

În timpul acestui exercițiu, sistemele de recunoaștere și atac vor fi testate împreună cu artileria de precizie cu rază lungă de acțiune, inclusiv HIMARS și M270 MLRS, cele de care se teme Rusia cel  mai tare. 

Citește și: NATO se pregătește în caz de război în România: „Dacă ei cred că pot ajunge la porțile Focșaniului”

Denumit „Dynamic Front”, antrenamentul simulează răspunsul artileriei în cazul unui atac masiv asupra României și a altor țări și face parte din cel mai mare exercițiu NATO desfășurat după încheierea Războiului Rece, Steadfast Defender 2024, la care participă aproape 90.000 de militari.

România are și ATACMS care pot lovi la 300 de kilometri

Potrivit forțelor terestre americane din Europa, care au anunțat, de fapt, exercițiul, la Dynamic Front participă 400 de militari americani și 600 de aliați din peste 20 de țări NATO.

Brigada 8 Rachete Operativ-Tactice (Bg8ROT) a mai executat trageri cu sistemele HIMARS în poligonul Smârdan.

Citește și: VIDEO Putin și-a trimis spionii în Ucraina să localizeze HIMARS și Bradley, care îi distrug armata

„În perioada 14-19 ianuarie, Batalionul 81 Rachete Operativ-Tactice desfășoară exercițiul cu trageri de luptă "UNIREA 24.11" în cadrul Centrului Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan, județul Galați, având ca obiectiv principal evaluarea nivelului capacității operaționale”, a  anunțat Bg8ROT pe rețeaua de socializare Facebook.

Principalul obiectiv a fost realizarea interoperabilității tehnice.

România deține rachete pentru sisteme HIMARS atât cu rază de 70 kilometri, dar și rachete ATACMS care pot lovi la 300 de kilometri.

M270 MLRS (Multiple Launch Rocket System) au fost testate în România în urmă cu un an în cadrul „Misiunii Aigle” din România, când Regimentul I de Artilerie al Armatei Franceze a efectuat un exercițiu de tragere reală cu LRU (Lance Roquette Unitaire) cu lansarea reală de rachete. LRU este o versiune franceză a americanului M270 MLRS (Multiple Launch Rocket System)

Lansatoarele LAROM-160 sunt fabricate în România, dar au fost proiectate cu asistență din partea Israeli Weapons Industries și folosesc rachete LARS de 160 mm, proiect israelian.

România are în prezent 54 dintre acestea, unde operează alături de sistemele HIMARS și MLRS.

Lansatoarele LAROM sunt folosite doar de România. Această serie de lansatoare sunt pas cu pas înlocuite de M270 MLRS și M142 HIMARS americane, după buget.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te