VIDEO Putin recrutează mii de luptători sârbi pentru războiul cu Ucraina. Rușii nu mai vor să lupte

DE Adina Mutăr | Actualizat: 19.10.2023 - 21:31
Rusia recrutează luptători sârbi în lipsa de trupe pentru războiul din Ucraina - Foto: ts2space (imagine cu caracter ilustrativ)

Rusia recrutează mii de luptători sârbi, în lipsă de trupe, pentru războiul din Ucraina. Kremlinul recrutează activ voluntari sârbi pentru a lupta în războiul din Ucraina, în ciuda avertismentelor oficiale din partea ministerului Apărării al Serbiei.

SHARE

Rusia recrutează mii de luptători sârbi, în lipsa de trupe, pentru războiul din Ucraina. Zeci de luptători sârbi se află deja în Rusia, lucru care ar putea amenința ambițiile Serbiei de a adera la Uniunea Europeană, ceea ce pune în evidență relația tradițională strânsă dintre Moscova și Belgrad.

O investigație a ziarului britanic Guardian include relatări ale unor cetățeni sârbi care s-au înscris pentru a lupta alături de armata rusă.

Rusia recrutează mii de luptători sârbi, în lipsă de trupe, pentru războiul din Ucraina

Alte rapoarte afirmă că Moscova intenționează să recruteze mii de luptători sârbi în timp ce se luptă să-și gestioneze unitățile după 18 luni de lupte în Ucraina.

Bărbatul despre care se spune că se află în spatele schemei de recrutare este Davor Savicic, un sârb care a început să lupte alături de Rusia în Ucraina încă din 2014 și care ar avea legături cu Grupul Wagner. 

Această companie militară privată a jucat un rol important în conflict înainte ca liderul ei, Evgheni Prigojin, să înceapă o insurecție împotriva armatei regulate și apoi să fie ucis într-un accident de avion.

„Acum semnăm oficial un contract cu Ministerul rus al Apărării”, a declarat Savicic unui canal de televiziune, potrivit thedrive.com.

„Soldații trec prin biroul militar de înregistrare și înrolare din Krasnogorsk”, a declarat acesta.

„După antrenament suplimentar, băieții sunt trimiși în direcția Lugansk.”

În același interviu TV anterior actualului proces de recrutare, a fost dezvăluit că unii dintre luptătorii sârbi s-au alăturat Diviziei 106 Aeropurtate, una dintre cele patru divizii din Trupele Aeropurtate Ruse.

Kremlinul formează un batalion de străini

Rapoartele arată că planurile sunt ca programul de recrutare sârb să se extindă până la un punct în care se poate forma un batalion separat în cadrul Diviziei 106.

Aceeași divizie a fost deja raportată că include și luptători străini din alte țări decât Serbia.

The Guardian a vorbit cu luptători sârbi care au decis să se alăture armatei ruse din „motive ideologice”, deși luptătorii sunt și bine compensați financiar.

Efortul de recrutare reflectă dificultățile continue ale Kremlinului de a umple rândurile forțelor sale armate folosind doar soldați ruși.

Citește și: VIDEO Trupele regulate ruse sunt terminate. „Cum vin, cum mor”. Ofensiva în Ucraina eșuează

Războiul din Ucraina a dus la modificări ale legislației pentru a facilita intrarea cetățenilor străini în armata rusă.

În același timp, s-au făcut eforturi pentru a asigura mai mulți luptători ruși, inclusiv prin creșterea limitei de vârstă pentru serviciul militar obligatoriu, decizii nepopulare.

Citește și: VIDEO Pușcașii marini ucraineni au traversat Niprul și au ocupat poziții sub nasul rușilor

Cu alegerile care se apropie, Kremlinul a fost nevoit să recurgă la alternative de recrutare.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a vorbit deja despre eforturile Moscovei de a-și asigura luptătorii sârbi și a precizat că se interzice prin lege cetățenilor sârbi să lupte în conflicte din străinătate.

Peste 20 de persoane au fost deja urmărite penal pentru astfel de acuzații.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te