Vasile Dîncu a vizitat expoziţia de tehnică şi armament DefExpo Korea 2022 și a avut întrevederi la nivel oficial atât cu omologul său sud-coreea, cât și cu preşedintele Comisiei pentru Apărare Naţională.
Potrivit MApN, ministrul român al apărării naționale a invitat companiile coreene din industria de apărare să participe la competițiile pentru viitoarele programe de înzestrare ale Armatei României, având în vedere utilizarea standardelor NATO de către industria de apărare sud-coreeană și experiența în derularea unor programe de înzestrare similare cu alte state NATO.
Ministerul Apărării Naționale nu precizează despre ce echipamente militare ar fi vorba în discuțiile purtate cu partea sud-coreeană, dar ținând cont că Seulul a intrat puternic pe piața poloneză cu tancurile K2 Panther, 650 de obuziere K9 Thunder, dar și avioane FA-50, nu este exclus ca aceste echipamente miliare să ajungă și în înzestrarea Armatei Române.
Citește și: Lupte interne la Beijing. Xi Jinping își arestează rivalii în ajunul Congresului Partidului Comunist
„Am agreat că e necesar să intensificăm cooperarea în domeniul educației militare, apărării cibernetice, a instruirii în comun și am analizat posibilitatea cooperării aprofundate între România și Coreea de Sud în vederea dezvoltării de noi tehnologii, inclusiv transferul de know-how, având în vedere inclusiv posibilitatea producției de echipamente militare în România”, a tramsmis ministrul Vasile Dîncu.
Citește și: SUA amenință că vor acționa decisiv dacă Rusia folosește arme nucleare în Ucraina
Cei doi oficiali au discutat și despre situația actuală de securitate internațională, fiind consemnate provocările de securitate din regiunea Mării Negre, dar și din Asia-Pacific.
„Am analizat stadiul și perspectivele consolidării cooperării în cadrul organizațiilor internaționale, cadru asigurat de statutul Republicii Coreea ca partener global al Alianței Nord-Atlantice.
De altfel, Summitul de la Madrid din acest an, primul la care au participat partenerii NATO din regiunea Asia-Pacific, a reprezentat un moment important pentru consolidarea dialogul politic și cooperarea practică cu partenerii consacrați din această regiune, inclusiv Coreea de Sud, pentru promovarea securității prin cooperare și a sprijinului pentru ordinea internațională bazată pe reguli”, a transmis ministrul Apărării, Vasile Dîncu.
Cum arată tancurile K2 Panther
Tancul de luptă principal (MBT) K2 Black Panther este dezvoltat de Hyundai Rotem, filiala Hyundai Motor Group.
Cu o ergonomie îmbunătățită și digitalizare, tancul promite o mobilitate și o putere de foc îmbunătățite în comparație cu seria de vehicule K1.
În prezent, K2 este unul dintre cele mai avansate tancuri de luptă principale din lume, depășind tot ceea ce au Coreea de Nord sau China. În plus, este cel mai scump tanc de luptă principal de până acum, depășind MBT-ul japonez Type 90.
Acest tanc folosește atât blindaj compozit modular de tip nedezvăluit, cât și blocuri de blindaj reactiv exploziv (ERA). Se susține că blindajul frontal rezistă la lovituri directe de la gloanțe de 120 mm, trase de tunurile L55. De asemenea, tancul Black Panther este completat cu un sistem de protecție activă și un sistem de contramăsuri. De asemenea, tancul este completat cu un sistem de protecție NBC.
Protecția K2 este în linii mari similară cu cea a MBT-ului M1A2 Abrams, având în vedere că K2 este semnificativ mai ușor. Se susține că K2 este superior lui M1A2 Abrams.
Black Panther este înarmat cu un tun cu țeavă lisă Rheinmetall de 120 mm/L55. Această armă este produsă sub licență în Coreea de Sud. K2 este completat cu un încărcător automat. Acest MBT are o cadență maximă de tragere în 15 cartușe pe minut.
Merită menționat faptul că încărcătorul automat este similar cu cel utilizat pe tancurile de luptă principale franceze Leclerc. Un total de 16 cartușe sunt stocate în încărcătorul automat. Restul de 24 de cartușe sunt stocate în interiorul carenei.
Obuzierul autopropulsat K9 Thunder
K9 Thunder este un obuzier autopropulsat de calibrul 155 mm/52, dezvoltat de Hanwha Techwin, cunoscut anterior sub numele de Samsung Techwin, pentru Forțele Armate ale Republicii Coreea.
Obuzierul este conceput pentru a oferi un sprijin de foc eficient și profund în toate tipurile de teatre de operațiuni. Construit pe o platformă cu mobilitate ridicată, K9 oferă o rată de tragere ridicată la distanță mare.
Platforma K9 Thunder este fabricată din material de protecție a blindajului din oțel sudat în întregime. Designul încorporează un sistem modular de poziționare azimutală (MAPS), un sistem automat de control al focului (AFCS), un sistem de ridicare/coborâre motorizată a tunului și un sistem de deplasare a turelei. Sistemul de suspensie hidropneumatică asigură o gardă la sol ridicată și mobilitate pe diferite terenuri.
Arma principală este tunul de 155 mm / calibrul 52. Are o cadență de tragere în rafală de trei cartușe la 15 secunde și o cadență maximă de tragere de șase până la opt cartușe pe minut timp de trei minute.
Rata de tragere susținută este de două-trei cartușe pe minut timp de o oră. K9 Thunder este conceput pentru a răspunde conceptului tactic modern de tragere și deplasare.
Arma poate trage un proiectil standard M107 cu exploziv înalt (HE) pentru o rază maximă de acțiune de 18 km.
Distanța maximă de tragere a proiectilului HE asistat de rachetă (RAP) cu încărcătură unică de cinci zone, este de 30 km. De asemenea, poate trage un proiectil K307 cu încărcătură modulară de șase zone pentru o rază maximă de acțiune de peste 40 km.
Construcția din oțel sudat a K9 Thunder protejează echipajul și echipamentul de la bord împotriva fragmentelor de obuz de 155 mm, a obuzelor perforante de 14,5 mm și a minelor antipersonal. Sistemul de purificare a aerului și măștile de gaze ale echipajului de la bord sunt prevăzute pentru războiul NBC.