VIDEO Rachetele hipersonice „invizibile” rusești Kinjal, distruse una câte una de apărarea Kievului

DE Daniel Toșa | Actualizat: 12.01.2024 - 11:19

Rachetele hipersonice „invizibile” rusești „Pumnal”, distruse una câte una de apărarea Ucrainei. Vladimir Putin a prezentat racheta Kinjal ca fiind una „de neînvins”, însă realitatea din teren este cu totul alta. Kievul reușește să le distrugă cu ușurință.

SHARE

Ucraina a afirmat că a doborât zece rachete hipersonice Kinjal ("pumnal" în limba rusă) în timpul ultimelor lovituri efectuate de Rusia împotriva infrastructurii civile.

Rachetele hipersonice „invizibile” rusești Kinjal, distruse una câte una de apărarea Kievului

Kievul a prezentat, de asemenea, imagini cu focosul, în stare bună, al uneia dintre rachetele doborâte.

Prezentată în 2018, Kinjal - această rachetă hipersonică a fost descrisă de Vladimir Putin ca fiind "invincibilă" și „invizibilă” pentru dușmanii Rusiei, însă realitatea din teren l-a contrazis încă de la primele atacuri cu astfel de muniții.

Începând din martie 2022 pe frontul ucrainean, rachetele Kinjal și-au arătat foarte repede limitele, mai ales atunci când au fost livrate sisteme antiaeriene occidentale la Kiev, care a asigurat că a interceptat 15 dintre aceste proiectile numai în 2023.

Mitul invincibilității rachetei Kinjal. Cât de puternică se voia să fie?

În martie 2018, Moscova a prezentat o serie de arme noi, care ar fi trebuit să arate modernizarea și avansul tehnologic luat de armata rusă.

Dintre acestea, una a atras rapid atenția: Kinjal. Această rachetă balistică ar fi, potrivit Moscovei, hipersonică, adică ar zbura cu o viteză mai mare de Mach 5 (aproximativ 6.000 km/h), sau chiar Mach 10 în anumite faze ale zborului.

Derivată din racheta sol-sol Iskander, Kinjal este o rachetă aer-sol, lansată de pe avioane MiG-31K. Zburând foarte repede și foarte sus, acest avion este un vector perfect pentru lansarea rachetei, îmbunătățindu-i performanțele și autonomia (2.000 km).

"Pe lângă viteza sa, argumentul invincibilității Kinjal a implicat și manevrabilitatea sa", explica Xavier Tytelman , fost aviator și consultant aeronautic.

"În mod normal, el are o traiectorie schimbătoare, ceea ce îl face dificil de prevăzut și, prin urmare, de interceptat. "

Sitemul Patriot, „ucigașul” Kinjalului rusesc

Kievul susține că sistemele sale de apărare Patriot , livrate în special de Statele Unite, au doborât deja mai multe rachete rusești Kinjal.

Racheta „invincibilă” rusească distrusă în aer sâmbătă este o nouă cu confirmare vizuală. Destinat să lovească ținte militare sau cu valoare adăugată mare, Kievul acuză în mod regulat Rusia că lovește cu Kinjal infrastructuri civile și locuințe.

Rusia poate produce doar două rachete Kinjal pe lună

Lungă de șapte metri și cântărind peste patru tone (inclusiv 500 până la 700 de tone de explozibil), racheta Kinjal este costisitoare la producție și a beneficiat de sisteme electronice occidentale, acum supuse embargoului. Studiul resturilor de Kinjal interceptate ar trebui să permită să se știe dacă componente europene sau americane reușesc totuși să echipeze racheta.

"În prezent, numărul de rachete produse pe lună este estimat la două, ceea ce înseamnă că, presupunând că Kievul a doborât toate cele zece rachete în timpul ultimului atac, sunt cinci-șase luni de producție care se consumă dintr-o singură lovitură", subliniază Xavier Tytelman.

Pentru acesta din urmă, această nouă interceptare arată slăbiciunea industriei rusești. "Toată lumea lăuda sistemul sol-aer S400, elicopterele de atac Ka-52 sau tancul T-14.

În realitate, acestea nu sunt la fel de eficiente sau nu sunt încă pregătite, iar țările care erau interesate să le cumpere nu mai sunt interesate. "

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te