VIDEO Putin: „Scopul este să eliberăm Donbasul. Avem arme nucleare și le vom folosi. Nu glumesc!”

DE Daniel Toșa | 21.09.2022 - 09:57

Președintele Rusiei, Vladimir Putin a declarat că scopul operațiunii militare din Ucraine este să elibereze și să anexeze tot Donbasul, regiunile Donețk și Lugansk.

SHARE

Putin a anunțat miercuri o mobilizare militară parţială în Rusia pentru îndeplinirea obiectivelor "operaţiunii militare speciale" în Ucraina.

Liderul de la Kremlin a declarat că Occidentul s-a angajat într-un șantaj nuclear, dar că Rusia are "o mulțime de arme pentru a răspunde" și a avertizat omenirea că nu glumește.

Rusia consideră deja Luhansk și Donețk, care împreună formează regiunea Donbas, ocupată parțial de Moscova în 2014, ca fiind state independente. Ucraina și Occidentul consideră că toate părțile din Ucraina deținute de forțele rusești sunt ocupate ilegal.

Rusia deține în prezent aproximativ 60% din Donețk și a capturat aproape tot Luhanskul până în iulie, după progrese lente în timpul unor luni de lupte intense.

Citește și: Miercuri, „Ziua Z”. Panică în Rusia, bursele cad. Bărbații, interdicție de a părăsi țara

Aceste câștiguri sunt acum amenințate după ce forțele rusești au fost alungate luna aceasta din provincia vecină Harkov, pierzând controlul asupra principalelor linii de aprovizionare pentru o mare parte din liniile de front din Donețk și Luhansk.

Într-o mișcare aparent coordonată, figuri pro-ruse au anunțat marți referendumuri pentru 23-27 septembrie în provinciile Luhansk, Donețk, Kherson și Zaporojie, reprezentând aproximativ 15% din teritoriul ucrainean.

Citește și: VIDEO Petre Daea îi cere unui jurnalist străin să i se adreseze în română. „In my language. Ok?”

Discursul integral al lui Vladimir Putin

"Tema discursului meu este situația din Donbas și cursul unei operațiuni militare speciale pentru eliberarea regiunii de regimul neo-nazist care a preluat puterea în Ucraina în 2014, ca urmare a unei lovituri de stat armate.

Mă adresez astăzi: tuturor cetățenilor țării noastre, oamenilor de diferite generații, vârste și naționalități, oamenilor din marea noastră Patrie, tuturor celor care sunt uniți de marea Rusie istorică, soldaților și ofițerilor, voluntarilor care luptă acum pe linia frontului, către frații și surorile noastre - locuitorii republicilor populare Donețk și Lugansk, regiunilor Herson și Zaporojie și alte zone eliberate de sub regimul neo-nazist.

Este vorba despre pașii necesari, urgenţi pentru a proteja suveranitatea, securitatea și integritatea teritorială a Rusiei, despre susținerea dorinței și voinței compatrioților noștri de a-și controla propriul viitor și despre politica agresivă a unei părți din elitele occidentale, care se străduiesc cu toată puterea lor să-și mențină dominația, iar pentru aceasta încearcă să blocheze, să suprime orice centre suverane independente de dezvoltare pentru a continua să-și impună cu cruzime voința altor țări și popoare, să-și planteze pseudo-valorile.

Scopul acestui Occident este de a slăbi, de a diviza și, în cele din urmă, de a ne distruge țara. Ei spun că în 1991 au reușit să destrame Uniunea Sovietică, iar acum a venit rândul Rusiei, ca ea să se destrame.

Și planifică astfel de planuri de mult timp. Au încurajat bandele de teroriști internaționali din Caucaz, au promovat infrastructura ofensivă a NATO aproape de granițele noastre.

Ei au făcut din rusofobia totală arma lor, timp de decenii au alimentat intenționat ura față de Rusia, în primul rând în Ucraina, pe care au pregătit-o pentru soarta unui punct de sprijin anti-rus, iar poporul ucrainean însuși a fost transformat în carne de tun și împins la război cu ai noștri, țara, dezlănțuind acest război încă din 2014, folosind forțele armate împotriva populației civile, organizând genocid, blocade, teroare împotriva oamenilor care au refuzat să recunoască puterea care controlează Ucraina ca urmare a unei lovituri de stat.

Și după ce actualul regim de la Kiev a refuzat în mod public o soluție pașnică a problemei din Donbas și, în plus, și-a anunțat pretențiile asupra armelor nucleare, a devenit absolut clar că un nou următor, așa cum se întâmplase de două ori înainte, un atac pe scară largă asupra Donbass era inevitabil. Și atunci, la fel de inevitabil, ar fi avut loc un atac asupra Crimeei Ruse - asupra Rusiei.

În acest sens, decizia privind o operațiune militară preventivă era absolut necesară și singura posibilă. Principalele sale scopuri - eliberarea întregului teritoriu al Donbasului - au fost și rămân neschimbate.

Republica Populară Lugansk a fost deja aproape complet eliberată. Luptele în Republica Populară Donețk continuă. Aici, timp de opt ani, regimul de ocupație de la Kiev a creat o linie profund eșalonată de fortificații.

Atacul lor frontal ar fi dus la pierderi grele, așa că unitățile noastre, precum și unitățile militare ale republicilor din Donbas, acționează sistematic, competent, folosesc echipamente, protejează personalul și eliberează pas cu pas Donețkul, curăță orașele de neo-naziștii, oferă asistență oamenilor pe care regimul de la Kiev i-a transformat în ostatici, în scuturi umane.

După cum știți, militarii profesioniști care servesc sub contract participă la operațiunea militară specială. Formațiile de voluntari luptă și ele, cot la cot, cu ei: oameni de diferite naționalități, profesii, vârste sunt adevărați patrioți. Au venit în apărarea Rusiei și a Donbasului", a spune Vladimir Putin.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te