Autoritățile de ocupație au adăugat că se așteaptă ca misiunea să ajungă la Enerhodar în dimineața zilei de 1 septembrie, precizând că ar ajunge mai repede la destinație din Rusia, nu de la Kiev.
„Misiunea AIEA va sta la coadă pentru a ajunge în partea eliberată (capturată de ruși - n.r.) a regiunii Zaporojia. Asta pentru că nu vor primi permise speciale. Sau ar putea ajunge acolo rapid și ușor din Rusia”, a scris pe Telegram Vladimir Rogov, membru al unui consiliu al forțelor de ocupație.
La 31 august, misiunea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a plecat de la Kiev spre ZNPP, unde urma să evalueze situația și să înființeze un birou de reprezentare permanentă. Rusia a declarat că va acorda misiunii o zi pentru a-și face treaba.
Cynical and systematic shelling of Energodar occupied by RF – specially organized bloody show, the purpose of which is to intimidate local civilians, blaming the 🇺🇦 Armed Forces and mask their "nuclear" crimes. Barbarians do not mind killing for the sake of a propaganda picture. pic.twitter.com/lHEYGUh6Uf
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) August 29, 2022
Noi fotografii arată găuri în acoperișul centralei nucleare ocupate de Rusia din Zaporojie, în timp ce cresc temerile legate de un potențial dezastru nuclear în sudul Ucrainei.
Citește și
Lupte grele în jurul centralei Zaporojie. Un accident nuclear acum ar împrăștia radiații peste Rusia
VIDEO Rușii pregătesc un dezastru nuclear. În două zile, norul radioactiv ar fi în România
Imagini din satelit arată o gaură în acoperișul Clădirii speciale nr. 1, unde este depozitat combustibilul pentru reactoarele nucleare în cea mai mare centrală nucleară din Europa.
Imaginile au fost publicate în ajunul misiunii internaționale a AIEA la centrala din Energodar.
Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc în repetate rânduri că riscă o catastrofă nucleară.
Centrala nucleară din Zaporojie are șase reactoare nucleare separate, în timp ce la Cernobîl, unde s-a întâmplat accidentul nuclear din 1985, erau patru.