Lupte grele în jurul centralei Zaporojie. Un accident nuclear acum ar împrăștia radiații peste Rusia

DE Elena Andrei | 28.08.2022 - 17:32
Un accident nuclear acum ar împrăștia radiații deasupra Rusiei/foto: Profimedia Images
Un accident nuclear acum ar împrăștia radiații deasupra Rusiei/foto: pravda.com.ua

Loviturile forțelor ruse cu rachete și artilerie au lovit zonele de peste râul Nipru ale celei mai mari centrale nucleare din Europa, au declarat duminică oficialii ucraineni. Există temeri că luptele din apropiere ar putea avaria centrala și provoca o scurgere de radiații.

SHARE

Forțele ruse au preluat controlul centralei nucleare Zaporojie la scurt timp după începerea războiului și dețin teritoriul adiacent de-a lungul malului stâng al râului Nipru. Ucraina controlează malul drept, inclusiv orașele Nikopol și Marhaneț, fiecare aflate la zece kilometri de centrală.

Tirurile intense din timpul nopții au lăsat părți din Nikopol fără electricitate, a declarat Valentin Rejicenko, guvernatorul regiunii Nipropetrovsk.

Loviturile cu rachete au avariat peste zece locuințe din Marhaneț, potrivit lui Even Evtușenko, șeful Administrației districtului care include orașul de 45.000 de locuitori.

Energoatom, agenția ce operează toate centralele nucleare din Ucraina, a anunțat că, dacă ar avea loc un accident la centrala nucleară Zaporojie acum, radiațiile ar acoperi o parte din Rusia.

În cazul unui accident grav la centrala nucleară Zaporojie, norul de radiații - conform prognozei vântului de luni, 29 august - ar acoperi o parte din sudul Ucrainei și regiunile sud-vestice ale Federației Ruse.

Agenția notează că, în cazul unui accident la una dintre unitățile energetice ale centralei ZNPP, norul de radiații s-ar deplasa spre sud-est, în direcția Rusiei.

Prognoza din 29 august a fost făcută de experți ai Inspectoratului de Stat pentru Reglementare Nucleară.

Citește și

Rusia și Ucraina ar putea provoca un accident nuclear. Se dau lupte grele la Zaporojie

„Clubul Leilor”: Cum a pătruns o agentă GRU în inima NATO. Deconspirată de prostia spionajului rus

Populația din zonele potențial periculoase este sfătuită să aibă pastile cu iod în scop profilactic și să își limiteze șederea în zone deschise atunci când nu există o necesitate urgentă, iar în cazul apariției unui nor radioactiv, să utilizeze mijloace de protecție pentru organele respiratorii.

De asemenea, se recomandă sigilarea spațiilor (ferestre, uși), oprirea aparatelor de aer condiționat, a ventilatoarelor, închiderea conductelor de ventilație, a coșurilor de fum etc.;  organizarea de bariere sanitare la intrările în spații, care includ scoaterea hainelor exterioare și schimbarea încălțămintei.

În plus, în zonele potențial periculoase, se recomandă, de asemenea, să se ia măsuri pentru a sigila și împacheta alimente, apă, lenjerie, documente și obiecte de valoare, să se limiteze utilizarea pădurilor, inclusiv pescuitul și vânătoarea. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te