Video. Proteste masive în Iran față de minciunile regimului. Trump: „Lumea vă privește!”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 12.01.2020 - 19:50

Mii de protestatari s-au adunat duminică, pentru a doua zi, în Iran, scandând lozinci împotriva autorităților care au admis târziu că avionul ucrainean a fost doborât, ucigând 176 de persoane, după ce zile întregi au negat în ciuda evidențelor postate pe social media.

SHARE

Comandantul Gărzilor Revoluționare (IRGC), generalul-major Hossein Salami, a informat Parlamentul, duminică, despre uciderea generalului Soleimani, represaliile Iranului și doborârea aeronavei, într-o sesiune cu ușile închise.

Tensiunile au crescut din nou pe străzile Teheranului, dar și în alte orașe din țară. Forțele antirevoltă sunt prezente în număr mare, înarmate cu tunuri de apă și bastoane, mai ales în jurul universităților Amir Kabir, Sharif și Teheran, precum și în Piața Enqelab.

În apropiere de Amir Kabir au fost văzuți milițieni cu arme cu vopsea, pentru a marca protestatarii în vederea arestării.

Un videoclip realizat la Universitatea Shaheed Beheshti duminică arată mulțimea evitând în mod deliberat să calce pe steagurile SUA și Israelului, huiduindu-i pe cei care făceau asta. „Nu suntem dușmani”, scandau studenții.

 

Oamenii regimului Khamenei au pictat drapelele SUA și Israelului la intrarea principală a universității pentru ca studenții să calce pe acestea, în semn de lipsă de respect.

În 2016, profesorul iranian Sadegh Zibakalam, care a evitat să calce pe steaguri, declara: „Este un semn de lipsă de respect față de acea națiune. Este o greșeală să așezi steagul unei țări pe pământ pentru a-l călca, este un semn de lipsă de respect față de națiunea respectivă.”

Regimul mullahilor recurg deseori la astfel de „greșeli” pentru a arăta disprețul poporului iranian. Însă studenții iranieni s-au hotărât să pună capăt unor astfel de practici.

 

Sâmbătă seara, la scurt timp după ce armata iraniană a declarat că a doborât avionul ucrainean, studenții s-au adunat la universitatea Amir Kabir, dar și în alte orașe ale Iranului, pentru a protesta față de „regimul mincinos”.

Duminică seara, miliția antirevoltă a folosit din nou gaze lacrimogene pentru a împrăștia mulțimea.


„Ei mint că dușmanul nostru este America, dar inamicul nostru este chiar aici”, au scandat protestatarii.

Protestatarii din Teheran și din alte orașe iraniene au cerut, sâmbătă, demisia liderului suprem Ali Khamenei.

„Prea mulți ani, prea multe minciuni. Suficient!”, au scandat protestatarii, iar unii au dat jos și au rupt posterele uriașe cu generalul Qassem Soleimani, pentru uciderea căruia, de către SUA, Iranul se află în doliu.

Cursa Teheran - Kiev a fost doborâtă într-un moment în care forțele armate ale Iranului se aflau într-o stare de alertă crescută după lansarea unor rachete balistice spre bazele americane din Irak, ca răzbunare pentru atacul cu rachete în care a fost ucis Qasem Soleimani, șeful Quds al IRGC.


La Universitatea Amir Kabir, protestatarii au scandat „Jos cu dictatorul” și „Rușinea pentru IRGC, lăsați țara în pace!”

La Universitatea Sharif, o mulțime de iranieni indignați au cerut demisia comandantului suprem, Ayatollahul Khamenei și „Moarte Basij” - milițiile antirevoltă subordonate IRGC.

Sâmbătă noaptea, milițiile au dat cu gaze lacrimogene, pentru a dispersa mulțimea, după care au intervenit cu scuturi și bastoane, tunuri cu apă.

Și mass media s-a arătat critică față de tergiversările în a recunoaște doborârea avionului. „De neiertat”, a titrat ziarul guvernamental Iran, care a publicat toate numele celor care au murit în catastrofa aeriană.

Ambasadorul Marii Britanii la Teheran, Rob Macaire, arestat sâmbătă seara că ar fi participat la demonstrații, dar eliberat la scurt timp, a scris pe Twitter că nu a luat parte la demonstrații, ci doar a participat la comemorarea victimelor tragediei aviatice.

„Am participat la un eveniment anunțat pentru victimele tragediei # PS752. Am fost reținut la jumătate de oră după ce ieșisem din zonă. Normal că am vrut să arăt respect pentru victime, unele dintre acestea erau britanice. Am plecat după 5 minute.”

Agenția de știri Mehr a declarat că Macaire a fost arestat pentru presupusa sa „implicare în provocarea unor fapte suspecte” la adunarea din fața universității Amir Kabir.

Pe fondul iritării populare, Kimia Alizadeh, singura medaliată olimpică a Iranului (bronz la taekwondo 2016), a anunțat că a părăsit definitiv țara, denunțând „nedreptatea și ipocrizia” sistemului politic iranian.

 


Președintele SUA, Donald Trump, a avertizat Iranul să se abțină de la violențe împotriva protestatarilor.

„Nu poate exista un alt masacru al protestatarilor pașnici și nici oprira internetului. Lumea vă privește”, a scris președintele american pe Twitter.

„Urmărim protestele voastre îndeaproape și suntem inspirați de curajul vostru”, a scris Trump către manifestanții iranieni.

 

Numeroși artiști de film, teatru, muzică și graficieni iranieni și-au retras lucrările de la Festivalurile Fajr care marchează aniversarea Revoluției Islamice din februarie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te