VIDEO Primele imagini cu atacul forțelor americane împotriva liderului ISIS Abu Bakr al-Baghdadi

DE Alexandru Pop | Actualizat: 31.10.2019 - 10:29

Pentagonul a publicat imagini declasificate cu raidul de două ore care a dus la uciderea liderului ISIS Abu Bakr al-Baghdadi, care arată forţele americane care trag cu arme de calibru mic, din mai multe poziţii, în timp ce elicopterele se apropie de zonă.

SHARE

Filmările realizate de o dronă arată forţele de comando care se apropie de complexul în care se afla Baghdadi' şi atacurile aeriene efectuate de avioane de luptă F-15 şi drone MQ-9, informează news.ro.

Comandantul centrului de comandă american, Frank McKenzie, a spus că ADN-ul folosit pentru confirmarea identităţii lui Baghdadi provinde din probe colectate în timpul detenţiei sale la Camp Bucca, în Irak.

McKenzie a declarat reporterilor că nu poate confirma că Baghdadi ”se smiorcăia şi plângea” în ultimele clipe de viaţă, aşa cum a afirmat duminică preşedintele Donald Trump.

Cu toate acestea, McKenzie a adăugat că liderul terorist ”s-a târât într-un adăpost cu doi copii mici şi s-a aruncat în aer, în timp ce oamenii săi erau culcaţi la pământ. Aşa că puteţi deduce ce tip de om era în funcţie de fapta sa”.

McKenzie a mai dezvăluit că Baghdadi ar fi tras din adăpost împotriva forţelor americane.

În timp ce Trump şi alţi oficiali americani au crezut iniţial că Baghdadi şi-a ucis trei dintre copii, atunci când s-a aruncat în aer în tunel, McKenzie a spus că informaţii noi au arătat că numai doi copii erau cu el, ambii cu vârste de sub 12 ani.

Forţele speciale americane implicate în rapid se aflau deja în Siria, a mai spus generalul, informaţie care vine după ce Trump a ordonat ca majoritatea trupelor SUA să fie retrase din ţară.

McKenzie a spus că retragerea forţelor americane din Siria a fost ”un factor limitator” în raidul respectiv şi că nu a avut nicio legătură cu momentul în care a avut loc atacul, care a fost stabilit ”în funcţie de totalitatea informaţiilor primite...şi alţi factori care ar fi afectat intrarea şi ieşirea acestor forţe”.

Generalul a spus că Forţele Democrate Siriene conduse de kurzi au furnizat ”informaţiile iniţiale” care au fost ”foarte folositoare pentru noi”, acesta adăugând ”Aşa că pot spune că au paticipat”.

McKenzie a precizat însă că în rapidul efectiv au fost implicate doar forţe americane.

Acesta a mai spus că Statele Unite au avut informaţii ”rapide şi capabile a fi puse în acţiune” referitoare la locul unde se ascundea liderul ISIS, pentru lansarea operaţiunii.

Imaginile video mai arată că elicopterele americane efectuează ataacuri împotriva luptătorilor inamici care trăgeau împotriva unui avion american, în timp ce se apropiau de ţintă.

McKenzie a spus că atacurile respective au ucis 10-15 luptători inamici, dar forţele respective nu ar fi neapărat afiliate lui Baghdadi, ci posibili membri ai uneia dintre numeroasele grupări înarmate care ocupă zona din jurul complexului şi sunt ostile  prezenţei americane sau altor forţe internaţionale, ceea ce scoate în evidenţă riscurile de a efectua un rapid în regiunea respectivă a Siriei.

Un avion american a avut ca ţintă el puţin un vehicul inamic care se apropia de zonă şi era perceput ca fiind o ameninţare.

McKenzie a spus că echipa americană a putut recupera documente şi dispozitive electronice, înainte ca locul să fie distrus într-un atac aerian, pentru a preveni ca acesta să devină un altar pentru extremişti. El a adăugay că documentele şi echipamentele electronice vor fi folosite pentru a obţine informaţii care să ajute în viitoarele operaţiuni împotriva ISIS.

La câteva minute după publicarea imaginilor de către Pentagon, Trump şi-a început discursul de la ceremonia acordării medaliei de onoare pentru sergentul major Matthew Williams mulâţumindu-i secretarului Apărării Mark Esper pentru raidul care a dus la moartea lui Baghdadi.

”Îţi mulţumesc, Mark, tu şi toţi ceilalţi aţi făcut cu toţii o treabă extraordinară, mulţumiri şi generalului Milley, pentru acţiunea incredibilă efectuată în urmă cu câteva zile împotriva lui al-Baghdadi”, a spus preşedintele.

”A fost lovit puternic, aşa cum trebuie să fie”, a spus preşedintele referindu-se la Baghdadi.

”Doresc să transmit tuturor militarilor noştri să suntem foarte mândri de voi. A fost ceva deosebit. Întreaga lume este mândă de voi. Aşa că vă mulţumesc foarte mult. Mulţumesc. O treabă extraordinară”, a adăugat preşedintele.

Moartea lui Baghdadi a marcat sfârşitul unei urmăriri de ani de zile a unuia dintre cei mai căutaţi terorişti din lume, omul care a declarat aşa-numitul Califat Islamic  în Irak şi Siria, în 2014.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te