VIDEO Piloții ucraineni au încheiat în SUA antrenamentele pe F-16. Când vor ataca Rusia?

DE Catinca Doboș | Actualizat: 24.05.2024 - 16:53
VIDEO Piloții ucraineni au încheiat în SUA antrenamentele pe F-16. Când vor ataca Rusia? - Foto: Profimediaimages.ro (Imagine cu caracter ilustrativ)

Primul grup de piloți ucraineni a finalizat pregătirea în Statele Unite pentru a utiliza avioane de luptă F-16 de fabricație americană.

SHARE

Primul grup de piloți ucraineni a finalizat pregătirea în Statele Unite pentru a utiliza avioane de luptă F-16 de fabricație americană, a scris ziarul Politico citând un purtător de cuvânt al unei baze aeriene din Arizona, unde a fost organizat cursul de pregătire, conform publicației Tass.

Nu a fost precizat numărul de piloți și nici data la care a fost finalizată pregătirea. Potrivit unor surse, piloții se îndreaptă acum spre Europa pentru a urma un antrenament suplimentar.

Citește și: VIDEO Taiwan răspunde cu avioane F-16 și rachete supersonice la asaltul Chinei cu nave de război

Ucraina se așteaptă să primească peste 60 de avioane de luptă F-16 din Belgia, Danemarca, Olanda și Norvegia.

La sfârșitul lunii ianuarie, revista Air & Space Forces Magazine a citat o sursă de la Pentagon care a declarat că patru piloți ucraineni sunt antrenați pentru utilizarea în luptă a avioanelor de luptă F-16 în statul american Arizona.

Citește și: VIDEO Putin, vânat cu rachete și cu avioane F-16 chiar la Moscova. Occidentul și-a dat acordul

Anterior, secretarul adjunct al Apărării din SUA pentru afaceri de securitate internațională, Celeste Wallander, a declarat că Occidentul se așteaptă să transfere în acest an Ucrainei primele avioane de vânătoare-bombardament F-16 și echipamente pentru întreținerea acestora.

În cadrul unui briefing care a urmat unei reuniuni periodice a grupului de contact înființat de Occident pentru a coordona livrarea de arme și echipamente militare către Kiev, ea a precizat că programul de pregătire a piloților ucraineni pentru a opera avioanele F-16 se desfășoară conform planului.

Când va fi finalizată livrarea de F-16 pentru Ucraina?

La jumătatea lunii mai, în timpul unei conferințe de presă comune cu alți lideri nordici și cu cancelarul german Olaf Scholz la Stockholm, Suedia, Frederiksen, prim-ministrul danez, a declarat inițial că Danemarca va livra F-16 în Ucraina „în cursul lunii viitoare".

Citește și: VIDEO România a antrenat piloții, dar livrarea avioanelor F-16 pentru Ucraina a fost amânată. De ce?

Frederiksen a revenit asupra comentariului său, susținând că a vrut să spună că avioanele F-16 furnizate de Danemarca vor fi pe cerul Ucrainei în „următoarele câteva luni", potrivit Newsweek International.

În august 2023, Țările de Jos și Danemarca au promis împreună să furnizeze Ucrainei 61 de avioane F-16 de fabricație americană, în urma unei autorizații de transfer din partea Statelor Unite.

Citește și: VIDEO Putin atacat de Ucraina cu temutele avioane F-16 chiar de luna viitoare. Mii de drone, ajută

Danemarca a declarat inițial că șase avioane de luptă vor fi livrate Ucrainei în noul an, dar, în ianuarie au apărut rapoarte conform cărora Ministerul Apărării de la Copenhaga a amânat livrarea cu șase luni. 

O altă sursă spune că primele avioane de luptă F-16 care vor fi livrate din Occident vor ajunge în Ucraina în câteva săptămâni, afirmă o sursă militară de rang înalt.

Citește și: 10 piloți ucraineni de F-16, pregătiți să deschidă urgia frontului. Cum va răspunde Kremlinul?

Acesta a precizat că avioanele ar urma să fie livrate pentru războiul împotriva forțelor lui Vladimir Putin până în iunie sau iulie.

Luna trecută, Olanda a predat alte trei avioane de vânătoare F-16 unui centru de pregătire din România, unde piloții ucraineni și personalul de la sol sunt învățați să piloteze și să întrețină avioanele în luptă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te