VIDEO Peste 500 de morți în Gaza după ce un spital a fost bombardat. „O teroare de nedescris”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 18.10.2023 - 08:05
Peste 500 de morți în Gaza după ce un spital a fost bombardat - Foto: Profimedia images

Peste 500 de oameni au murit și alte câteva zeci au fost rănite după ce un spital din Gaza în care se adăposteau mii de persoane a fost bombardat noaptea trecută. Teroriștii acuză Israelul de genocid, însă Israelul spune că e mâna „jihadului islamist”.

SHARE

Dr. Ashraf Al-Qudra, un purtător de cuvânt al Ministerului palestinian al Sănătății, a descris situația de după explozie ca fiind "de neegalat și de nedescris".

Peste 500 de morți în Gaza după ce un spital a fost bombardat. „O teroare de nedescris”

"Echipajele de ambulanță încă îndepărtează părți din corpuri", a declarat Al-Qudra într-o declarație miercuri, ora locală, precizând că "majoritatea victimelor sunt copii și femei".

Numărul victimelor și rănile acestora "au depășit capacitățile echipelor medicale și ale ambulanțelor", a adăugat el.

"Medicii efectuau intervenții chirurgicale la sol și pe coridoare, unele dintre ele fără anestezie, iar un număr mare de răniți așteaptă în continuare să fie operați, iar echipele medicale încearcă să le salveze viața la terapie intensivă".

Spitalul adăpostea mii de oameni strămutați forțat

Spitalul, situat în centrul orașului Gaza, adăpostea mii de persoane strămutate care fuseseră evacuate cu forța, a precizat Ministerul palestinian al Sănătății într-un comunicat. Multe victime se află încă sub dărâmături, a adăugat acesta.

Hamas, care controlează enclava, a declarat că peste 500 de persoane au fost ucise de bombardament. Ministerul palestinian al Sănătății a declarat anterior că estimările preliminare indică faptul că între 200 și 300 de persoane au murit în urma atacului. 

Numărul victimelor din Gaza din ultimele 10 zile a depășit acum numărul celor uciși în timpul conflictului Gaza-Israel din 2014, care a durat 51 de zile.

Atenție! Imagini cu un puternic impact emoțional!

Cine a comis acest genocid oribil?

Oficialii palestinieni au acuzat atacurile aeriene israeliene în curs de desfășurare pentru incidentul letal. Însă Forțele de Apărare ale Israelului au negat "categoric" orice implicare în atacul asupra spitalului, acuzând în schimb o "lansare eșuată de rachetă" de către gruparea palestiniană Jihadul Islamic, un grup militant islamist rival din Gaza.

SUA analizează informațiile privind explozia furnizate de Israel pentru a înțelege mai bine ce s-a întâmplat.

Mai multe țări arabe au condamnat dur Israelul în urma exploziei, în timp ce protestele au izbucnit în Orientul Mijlociu și în Africa de Nord.

Arabia Saudită "respinge categoric acest atac brutal, care reprezintă o încălcare flagrantă a tuturor legilor și normelor internaționale, inclusiv a dreptului umanitar internațional", a declarat marți Ministerul de Externe al regatului într-o declarație.
Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a calificat bombardamentul drept "o crimă de război odioasă care nu poate fi tolerată", adăugând că "Israelul trebuie să înceteze imediat agresiunea brutală împotriva Gaza", potrivit unei declarații publicate marți de biroul său.

Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a condamnat "în termenii cei mai fermi" bombardamentul, considerându-l "o încălcare clară a dreptului internațional și a prevederilor legitimității internaționale și ale umanității", potrivit unei declarații publicate de biroul său.

Emiratele Arabe Unite au condamnat ceea ce au numit "atacul israelian" și au făcut apel la comunitatea internațională "să intensifice eforturile pentru a ajunge la o încetare imediată a focului pentru a preveni alte pierderi de vieți omenești, pentru a evita alimentarea în continuare a situației din teritoriile palestiniene ocupate și pentru a avansa toate eforturile pentru a obține o pace cuprinzătoare și dreaptă, împiedicând în același timp ca regiunea să fie atrasă de noi niveluri de violență, tensiune și instabilitate", potrivit unei declarații de marți a ministerului său de externe.

Purtătorul de cuvânt al guvernului irakian, Bassem al-Awadi, a calificat explozia de la spital drept "o crimă de război", susținând că forțele israeliene "au depășit toate limitele", într-o declarație publicată marți.

Iordania a anulat un summit planificat pentru miercuri între președintele american Joe Biden și liderii Iordaniei, Egiptului și Autorității Palestiniene. În schimb, președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat că se va întoarce la Ramallah pentru o reuniune urgentă a conducerii palestiniene.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te