VIDEO Peste 30 de morţi şi zeci de dispăruţi în urma trecerii taifunului Rai în Filipine

DE Alex Darvari | Actualizat: 18.12.2021 - 14:20
VIDEO Peste 30 de morţi şi zeci de dispăruţi în urma trecerii taifunului Rai în Filipine / Al Jazeera

Rai, cel mai puternic taifun care s-a abătut asupra arhipelagului Filipine în acest an, a făcut cel puţin 33 de victime, iar alte zeci de persoane sunt în continuare date dispărute, au anunţat sâmbătă autorităţile din această ţară asiatică, potrivit AFP.

SHARE

Bilanţul deceselor a crescut după ce oficialul responsabil pentru răspunsul la dezastre din provincia centrală Negros Occidental a confirmat moartea a 13 persoane, majoritatea prin înec, şi dispariţia altor 50 într-o zonă afectată de inundaţii.

"Am început să îndemnăm oamenii să îşi părăsească casele încă de miercuri, dar mulţi au fost reticenţi în a pleca", a declarat Salvador Mesa pentru AFP.

Citește și: Fetița lui Cabral a moștenit de la tatăl său „o afecțiune rar întâlnită”. Cum se manifestă boala

Rai este cel mai puternic taifun care a lovit statul Filipine în acest an. Taifunul, cel de-al 15-lea care loveşte anul acesta arhipelagul asiatic, a atins coasta estică a ţării în cursul zilei de joi şi s-a abătut apoi asupra provinciilor centrale şi sudice în noaptea de joi spre vineri.

Citește și: „Miracolul” românesc: România are un decedat la 12 infectări. Spania și UK, un mort la 400 infectări

Rai a fost inclus în categoria "super-taifunurilor", echivalentul uraganelor de categorie 5 din Statele Unite, atunci când a atins uscatul joi, pe insula turistică Siargao, însoţit de vânturi care atingeau viteze de 195 de kilometri pe oră. Vineri, viteza vânturilor acestui taifun a scăzut la 155 de kilometri pe oră, potrivit Agenţiei de meteorologie din Filipine.

Rai este un taifun care s-a format deosebit de târziu în actualul sezon al cicloanelor şi furtunilor tropicale. Cele mai multe dintre cicloanele tropicale din Oceanul Pacific se formează între lunile iulie şi octombrie.

Oamenii de ştiinţă au avertizat de mai mulţi ani că taifunurile au devenit tot mai puternice şi au crescut în intensitate pe măsură ce încălzirea climei provocată de activităţile umane s-a accelerat.

Statul Filipine - unul dintre cele mai vulnerabile în faţa schimbărilor climatice - este lovit în medie de 20 de cicloane tropicale în fiecare an.

Cel mai puternic taifun care a lovit statul Filipine a fost Haiyan, care a provocat moartea sau dispariţia a peste 7.300 de persoane şi a determinat strămutarea a peste 4 milioane de locuitori în noiembrie 2013, arată Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.