VIDEO Omenirea, mai aproape ca oricând de cel mai devastator război mondial din istorie

DE Daniel Toșa | 25.10.2022 - 11:24

La doar câteva zile după ce Rusia a lansat invazia neprovocată a Ucrainei, președintele american Joe Biden a avertizat că orice ciocnire directă NATO-Rusia ar declanșa "al treilea război mondial". Hiperbola unui al treilea război mondial a continuat de atunci.

SHARE

Deși există o amenințare foarte reală și severă de război nuclear și un conflict cu adevărat devastator, totuși, ar fi incorect să sugerăm că un conflict între NATO și Rusia ar fi imediat și definitiv un "război mondial".

Un conflict cu Rusia ar putea fi descris, pe bună dreptate, ca o perspectivă cu adevărat înfricoșătoare, dar ar fi greșit să sugerăm că ar fi la fel de global ca acele conflicte din trecut.

În timp ce Rusia ar putea - și probabil chiar ar face-o - să lanseze arme nucleare asupra orașelor americane, nu ar putea spera să invadeze America de Nord. Nu ar trebui să existe o teamă prea mare de o ocupație de tip „Red Dawn”.

Citește și: EXCLUSIV Armata asigură buget de 1.330.000 € pentru ca Steaua București să joace în Liga a II-a

Mai mult, dacă un astfel de conflict ar rămâne cumva convențional sau, cel puțin, utilizarea armelor nucleare ar fi limitată, luptele dintre NATO și Rusia s-ar limita la Ucraina și Europa de Est, posibil chiar și la Rusia.

Eventualele angajamente navale s-ar limita probabil la angajamente submarin contra submarin, deoarece marina rusă nu este în stare să iasă în misiune împotriva Statelor Unite susținute de aliații săi din NATO.

Mai mult, deși NATO s-ar putea confrunta cu fisuri în fundația sa în cazul în care s-ar ajunge la război, alianța ar rămâne probabil unită. În schimb, Rusia are puțini aliați, dacă nu chiar niciunul, care i s-ar alătura.

Citește și: Surpriză pentru britanici: Rishi Sunak, primul premier hindus, mai bogat decât Casa Regală

China nu are de gând să se implice într-un conflict în care nu are nimic de câștigat. Siria ar fi izolată și invadată instantaneu, iar majoritatea fostelor state sovietice din Asia Centrală ar sta, de asemenea, probabil, deoparte. Belarus ar fi poate singurul stat care s-ar alătura Rusiei, și numai pentru că ar ceda la presiunea Moscovei.

Rusia nu a fost niciodată puternică

Fără arme nucleare, un război NATO-Rusia ar fi atât de unilateral încât Moscova s-ar putea aștepta să fie invadată la fel de repede cum a fost Irakul în 2003. Masele rusești ar fi cele care probabil i-ar întâmpina pe invadatori cu florile pe care Moscova se aștepta ca ucrainenii să le înmâneze soldaților săi. 

În afară de Marele Război Patriotic (al Doilea Război Mondial), când Uniunea Sovietică și poporul său au luptat pentru supraviețuire împotriva unei puteri care i-ar fi înrobit/exterminat, Rusia a fost rareori de partea câștigătoare într-un război major.

În ultimele două secole, cele mai importante victorii militare ale Rusiei au fost împotriva Imperiului Otoman, o națiune aflată într-o stare gravă de declin și decădere, sau împotriva eforturilor sale de a înăbuși o rebeliune în teritoriile pe care le controla deja.

A fost înfrântă în Războiul Crimeii (1853-1856) și din nou în Războiul ruso-japonez (1904-05). În timpul Primului Război Mondial, monarhia sa seculară a fost răsturnată, urmată de guvernul provizoriu. În același timp, bolșevicii au încercat să se retragă din conflict și, ulterior, au pierdut controlul asupra Finlandei, a statelor baltice și a Poloniei.

De la dizolvarea Uniunii Sovietice, istoria s-a repetat, deoarece victoriile Rusiei au fost din nou doar împotriva unor mici state regionale precum Georgia și Cecenia.

Războiul din Ucraina este doar cea mai recentă dovadă că Rusia este un tigru de hârtie, o putere mondială de mâna a doua care are în arsenal arme nucleare.

Marina sa navală este un dezastru, forța sa aeriană se bazează pe bombardiere învechite și este forțată să desfășoare tancuri care au fost scoase la pensie cu zeci de ani în urmă pentru a-și întări efectivele.

Armele nucleare sunt tot ce are Moscova

Armele nucleare sunt tot ce are Moscova, iar dacă se ajunge la război, acesta ar putea provoca distrugerea orașelor din întreaga lume și ar putea costa viața a sute de milioane de oameni. Dar distrugerea reciprocă asigurată este acum puțin probabilă.

Poate că cineva trebuie să-i spună lui Vladimir Putin că poate face rău NATO, dar distrugerea sa și a Rusiei ar fi cea care este într-adevăr asigurată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te