VIDEO Noi proteste în Myanmar: poliția a pus tunurile de apă pe manifestanți

DE Miruna Moldoveanu | 09.02.2021 - 15:05
Poliția din Myanmar a folosit tunuri de apă în încercarea de a-i dispersa pe protestatari/FOTO: YouTube (captură)

Poliţia a tras focuri de armă în aer şi a folosit tunuri de apă şi gloanţe de cauciuc marţi în contextul în care protestatarii din mai multe oraşe din Myanmar au sfidat interdicţiile privind adunările pentru a manifesta din nou împotriva unei lovituri de stat.

SHARE

Cel puţin trei persoane au fost rănite de gloanţe de cauciuc în capitala Naypyitaw, a spus un doctor.

Lovitura de stat de la 1 februarie şi arestarea lui Aung San Suu Kyi, lidera civilă de facto a ţării, ajunsă la putere prin alegeri, au declanşat cele mai mari demonstraţii din ultimii peste zece ani şi o mişcare civilă de nesupunere tot mai mare, care afectează spitale, şcoli şi instituţii guvernamentale.

Potrivit unor martori, poliţia a tras focuri de armă în aer la Naypyitaw în contextul în care o mulţime refuza să se disperseze, în a patra zi consecutivă de proteste. Un martor a declarat pentru Reuters că unii demonstranţi fugeau în timp ce în aer erau trase focuri de armă.

Media au relatat că poliţia a folosit de asemenea gloanţe de cauciuc, iar un doctor a spus că trei dintr-un număr de patru persoane rănite aduse la spitalul său aveau răni provocate de astfel de proiectile.

Poliţia folosise anterior tunuri de apă asupra protestatarilor, care au răspuns aruncând cu diverse obiecte, potrivit unor martori.

Forţele de ordine au arestat cel puţin 27 de demonstraţi în Mandalay, al doilea cel mai mare oraş, inclusiv un jurnalist, potrivit unor organizaţii media locale.

Liderul juntei militare, generalul Min Aung Hlaing, a promis luni că în cele din urmă vor fi organizate noi alegeri, în primul său discurs de după preluarea puterii, însă afirmaţia sa a fost primită cu dispreţ. El a reiterat acuzaţiile nedovedite de fraudă la alegeri, pe care le-a folosit pentru a justifica lovitura de stat.

El a mai declarat că armata va construi o "democraţie adevărată şi disciplinată", diferită de perioadele precedente de conducere militară, care au adus ani de izolare şi sărăcie.

"Nu vor exista schimbări în politica externă a ţării, în politica guvernamentală şi în politica economică, pe perioada temporară în care ne-am asumat răspunderea statală", a spus generalul.

"Vom avea alegeri cu mai multe partide şi le vom preda puterea celor care vor câştiga", a mai afirmat el.

În replică, tânărul activist Maung Saungkha a transmis într-un comunicat că "vom continua să luptăm" şi a făcut apel la eliberarea deţinuţilor politice şi la încetarea "dictaturii", potrivit Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.